Банкеръ Daily

Новини

3 ноември - Ден на българския художник

Отбелязва се от 3 ноември 1993 г. в деня на църковния празник на Св. Пимен Зографски, обявен за покровител на българските художници. Празнува се от българските художници, иконописци и реставратори.
Пимен Зограф е български зограф, храмостроител и книжовник, живял през 16 век.
Роден е в София около 1540 година. Рожденото му име е Павел. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писания при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в древната градска църква Св. Великомъченик Георги. Скоро след смъртта на родителите си, починал и неговия наставник. Павел раздал имуществото си и се отправил към българския манастир в Атон. Там получил името Пимен и изучил професията си. Според легендата когато е 55-годишен, му се явява Св. Георги и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи. Посетил е първо София и нейните околности, след това бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, посетил много градове като Видин, Силистра и други.
Името на Пимен Зограф се среща в ктиторски надпис на Суходолския манастир. Надписът гласи: С изволението на Отца и с помагането на Сина и изпълнението на Св. Духа изписа се този храм Рождество Богородично започна се през месец юли и се завърши през месец август при настойника йеромонах Пимен в лето 7113 (1606 г.) Вукомир и Павел (ктитори).
Смята се също, че стенописите в Планиничкият манастир“Св. Никола” в Западните покрайнини, в землището на село Планиница (Бугарска Планиница), Царибродско са също дело на Пимен Зограф и неговите ученици. Стенописите в манастирската черква в Курило, край София, също се смятат за негови.
Пимен Зографски е работил много из Западните покрайнини и като преписвач и миниатюрист.
Починал е в Черепишкия манастир през 1620 година.
Впоследствие турски разбойници запалили Черепишкия манастир и той изпаднал в запустение. Тогава монасите на Суходолския манастир открили гроба и пренесли мощите му своя манастир. Този манастир някога се намирал в пределите на българската Видинска епархия, но сега се намира в Сърбия, в района на Княжевац.
Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец.
Първият храм на името на Св. Пимен Зографски предстои да се построи в квартал Крайморие в Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във