Банкеръ Daily

Новини

25 септември – 70 години от възвръщането на Южна Добруджа към България

На 25 септември, когато се навършват 70 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България, гост на Добрич за празника на града ще бъде президентът Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на общината. Община Добрич очаква министри, дипломати, почетни консули, представители на побратимените градове, кметове на български общини. В празничните прояви, посветени на 70-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България ще се включат още генералният консул на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов, Генералният консул на Украйна във Варна Володимир Пасичник, вице-консулът на генералното консулство на Турция в Бургас Нихал Саръйоз и съветникът по обществените въпроси от посолството на САЩ Кен Московиц.
Очаквани гости на 25 септември са делегации от побратимените общини на Добрич от Унгария, Македония, Беларус и Турция. Унгарската делегация от град Залаегерсег е ръководена от Антал Панач - представител на местната власт, македонската делегация от град Кавадарци е с ръководител общинския съветник Люпчо Делов. Гостите от турския град Къркларели ще бъдат водени от общинския съветник Кемал Ашкън, а делегацията от побратимения град от Беларус Пинск ще бъде ръководена от Александър Юш - управител на Жилищно-комуналното стопанство в града.
Община Добрич подготви богата програма с прояви и събития, които ще започнат в 9 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. От 9 до 10 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.
В 10 часа в зала Добрич ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет и връчване на удостоверения за вписване в почетната книга. Тази година за големи обществени заслуги удостоверения ще бъдат връчени на краеведа Иван Жечев, на кардиолога д-р Иван Дженев, на председателя на ХобиСклуб Иван Тодоров и на спортиста Красимир Коев.
В 11.30 часа на площад Свобода ще бъдат издигнати флаговете на Република България, Европейския съюз и град Добрич. Всички добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от представителен духов оркестър на Военно-морските сили от Варна. Фолклорни състави и формации от Добрич ще завият добруджанско хоро, на което ще се хванат близо 1000 души. Тържествената програма продължава в 12 часа в новоизградения храм Свети Климент Охридски, където ще бъде отслужен молебен за здраве, спасение и благоденствие.
Кулминацията на тържествата е от 18.30 часа на площад Свобода с концерта Здравей Добрич с участници: Професионален фолклорен ансамбъл Добруджа с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Християна Дънкова от Студио за поп - рок певци Сарандев , ЗТО Алексия с хореограф и худ. ръководител Севдалина Мавродиева - Нейкова, Арт център Палитра с ръководител Иван Иванов Брейк състав при Читалище Романо дром - Добрич с худ. ръководител Радослав Огнянов, Хип-хоп формация NNS CREW при ОМЦ З. Стоянов, Албена Даскалова и Разван Стоян от Клуб по спортни танци Звезда - Добрич с ръководител Георги Петков.
Специални гости на концерта ще бъдат големите имена в българската естрада - Йорданка Христова и група Сигнал. Програмата ще завърши с празнични илюминации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във