Банкеръ Daily

Новини

24 май се отбелязва като Европейски ден на парковете

На 24 май се отбелязва Европейския ден на парковете.
Най-често думата парк се използва за място в града с елементи на природна среда, използвано за отдих. В зависимост от начина на използване и географското положение парковете се разделят на няколко вида.
Ловни паркове и паркове напровинциални имения
Първоначално под този термин се разбирала площ, върху която било забранено застрояване и земеделие, най-често поради нуждата на аристокрацията за място за лов. Много къщи в провинцията във Великобритания и Ирландия все още имат подобни паркове, за които след 18 век са полагани много грижи за подобряване на естетичният им вид. Обикновено те са смес от тревни и залесени площи и често са заградени с висока ограда. Площта в близост до къщата често се използва за градина. Основната разлика между паркът и градината в провинциалните къщи е, че в парка има животни, докато в градината те не се допускат.
Публични паркове
В днешен ден под публичен парк се разбира площ, определена за отдих. Този тип паркове обикновено са собственост на държавните или местните власти и се предоставят от тях за свободен достъп. В този си смисъл парковете са разделени на два вида: паркове за активен и паркове за пасивен отдих. Тези за активен са често застроени в някакъв тип спортни съоръжения, например баскетболни игрища или съоръжения за скейтборд. Парковете за пасивен отдих, от друга страна, се характеризират с ниско ниво на застрояване. Те се използват най-често за разходки или пикник.
Провинциални паркове
В някои държави (основно Великобритания) през 70-те години концепцията за провинциален парк е много популярна. През това време подобни паркове са изграждани с държавни средства. Провинциалните паркове обикновено са изградени в близост до урбанизираните центрове и предлагат отдих, типичен по-скоро за провинцията отколкото за града.
Национални паркове
Националните паркове имат за цел за запазят уникални природни обекти, което обикновено означава, че на тяхна територия е забранена всякаква човешка дейност с изключение на туризъм. В повечето случаи те са разположени в местности, които са неразвити, на територията на които се намират застрашени видове или екосистеми, или такива с необичайно биологично разнообразие или геологически образувания. Понякога за национални паркове са обявени развити райони, целта на което е те да се върнат към вид, наподобяващ по-ранен етап в историята им. Едни от най-известните национални паркове в света са Йелоустоун и Йосемити в САЩ. Националните паркове в България са Национален парк Рила, Национален парк Пирин и Национален парк Централен балкан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във