Банкеръ Weekly

Новини

22 март е Ден на Балтийско море

22 март е Ден на Балтийско море. Обявен е за такъв през 1986 година.


Балтийско море (на старославянски: море Варяжское, на шведски: Ouml;stersjouml;n, на фински: Itauml;meri, на полски: Morze Bałtyckie, на немски: Ostsee, на естонски: Lauml;auml;nemeri, на латвийски: Baltijas jūra, на литовски: Baltijos jūra) е вътрешно море в Североизточна Европа. То граничи със Скандинавския полуостров, Източна и Централна Европа и датските острови. Свързано е с Категат и Северно море чрез протоците Йоресун, Стуребелт и Лилебелт, както и с Бяло море и Северно море посредством съответно Беломорско-Балтийския и Килския канал.


Площта на Балтийско море е 415 хил. кв. км, средната му дълбочина е 52 м, а максималнате е 459 метра. Най-големите заливи в Балтийско море са Ботнически, Фински и Рижки. Големи пристанища са Талин, Рига, Клайпеда, Калининград, Гданск, Стокхолм, Хелзинки.


Балтийско море е тясно свързано с руската история. Древните славяни са го наричали Варяжко море. В устието на Нева се намира северната столица на Русия, Санкт Петербург.


Солеността на Балтийско море е много по-ниска от тази на океанската вода (която е средно 35 permil;). Това се дължи на изобилието от втичащи се в него сладководни води и съчетанието с плиткостта на самото море. Втокът на реките представлява една четиридесета част от обема на Балтийско море. Целият му обем е около 21 000 kmsup3; като годишно в него поспъпват около 500 kmsup3; сладка вода. Повърхностните води на морето са със соленост от 6 до 8permil;. В полузатворените заливи, където основния приток на вода идва откъм сушата, като Финския залив в близост до вливането на река Нева и в Ботническия залив, солеността е значително по-ниска. На дълбочина под 40 - 70 м, солеността се покачва и е между 10 и 15permil;, по-висока е и в близост до Датските проливи.


Потокът от прясна вода в морето от около 200 реки.


В района на водосборния басейн на Балтийско море живеят около 85 милиона души. Около 15 милиона от тях живеят в радиус от 10 км около морето, а 29 милиона в радиус до 50 км от брега. От тях 22 милиона души живеят в места с население над 250 хил. души, като 90% от населените места се намират в близост до морето. От народите, живеещи по бреговете на Балтийско море, най-голям дял се пада на поляците. Те представляват 45% от всички населяващи региона, руснаците са 12%, шведите - 10%, а за останалите нации се пада дял под 6% за всяка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във