Банкеръ Daily

Новини

22 чуждестранни студенти взеха участие в инженерно състезание в София

Престижно международно инженерно състезание, организирано от българския клон на Борда на европейските студенти по технологии (BEST), събра в София 22-ма чуждестранни студенти и българските им колеги.
Състезанието, в което студентите работиха в отбори, се проведе в 2 категории.
Кетегория Case Study – в тази част студентите решаваха реален казус, поставен от Siemens, в областта на иновативните технологии в помощ на екологията, които са приоритетни за компанията. В изпълнение на заданието младите инженери разработиха идея за автономен мобилен робот за събиране и сортиране на отпадъци, захранван с възобновяеми източници на енергия.
Категория Team Design – в тази част отборите имаха като техническо задание построяването на мобилен робот-автомобил по параметри, зададени от организаторите.
Победителите в отделните категории бяха обявени на 15 октомври - финалния ден от състезанието. Екип на Siemens оцени представените проекти за екологичен робот за събиране и сортиране на отпадъци, чиято цел бе да види как инженерите прилагат усвоената теория в практиката. С изключително добре мотивиран проект, в който бяха предложени разнообразни иновативни технологии, първо място зае отборът „RedBulldozer”. Участниците в него са: Anna Blachowska, (Poland), Katya Parfenyuk (Ukraine), Marc Walter (Germany) и Александър Астарджиев и Иван Николчов от България. Участниците в състезанието представиха пред свои колеги и преподаватели макетите на автомобили, изработени по заданието за дизайн. Там отборният победител е в състав Katya Parfenyuk (Ukraine), Giordano Scarciotti ( Italy), Stefan Malacu (Romania) и българските студенти Симона Янева, Александър Астарджиев и Момчил Атанасов.
Инженерното състезание в София, с участието на чуждестранни студенти от 14 европейски държави, се организира от неправителствената организация BEST. В нея са представени 82 групи от най-престижните технически университети в 31 европейски страни. Мисията на BEST е да създаде продуктивна връзка между студентите, компаниите и университетите, като същевременно подобри сътрудничеството и обмена между студентите и им предостави шанс за специализация и успешно кариерно израстване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във