Банкеръ Daily

Новини

20 МЛН. ЛВ. ИЗЛИШЪК ОТ БЮДЖЕТА НА МОН ЗА УЧИТЕЛИТЕ

20 млн. лв. излишък от бюджета на Министерството на образованието ще бъдат дадени на учителите. Това заяви в рамките на парламентарния контрол просветният министър Даниел Вълчев.
Разходите за училищното образование за 2007 година са 1 млрд 665 млн. лв или 3,26 от БВП . 16% от тях се разпределят чрез бюджета на МОН, а останалите са чрез бюджетите на общините .
Достатъчно добра възможност за допълнителни средства от икономиите ще има към 15 ти октомври, когато ще има данни от първите 9 месеца, каза още Вълчев. Първата икономия , която ще се появи по-всяка вероятност е от оптимизация на училищното образование. Тя ще бъде близо 200 хил. лв.
Голямата икономия обаче ще дойде от Програмата за училищната мрежа, по която са предвидени 35 млн. за общините. Тъй като местните власти не са били много активни, около 20 млн. лв. са неусвоени и ще бъдат пренасочени, каза още Вълчев.
По отношение на бюджетите на общините по данни на МОН към 30 септември те нямат икономи, а имат преразход от 2 млн. 445 хил лв. Ако все пак има икономии те ще бъдат използвани в рамките на договореното със синдикатите за възнаграждения на учителите, уточни министърът на образованието.
Дали икономиите от близо 20 млн. лв. ще бъдат предоставени към заплатите за 2008 година или под формата на еднократно плащане ще стане ясно от споразумението със синдикатите, но при всички случаи ще стане от следващата година, категоричен бе Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във