Банкеръ Daily

Новини

20 юли се отбелязва като Международен ден на шахмата

20 юли се отбелязва като Международен ден на шахмата (по повод основаването на ФИДЕ на 20 юли 1924 г. в Париж). Шахматът, или накратко шах, е игра за двама души. В съвременния си вариант шах се играе от края на XV век.
Шахматът се играе върху квадратна дъска, която е разделена на 64 квадратчета. Условно цветът на 32 от тези квадратчета е бял, а на другите 32 - черен. Цветовете на полетата се редуват, като се изисква първото поле отляво на първия ред от страната на всеки играч да е черно. Всеки играч разполага в началото с осем пешки, два топа (или тура), два коня, два офицера, една дама (или популярно царица) и един цар.
Целта на играта е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника. Това се нарича мат или матиране. За да се постигне това фигурите извършват движения по дъската, наречени ходове, съблюдавайки правилата за движение на фигурите. Първи на ход са винаги белите, а след тях черните. Когато фигура от един цвят може да се премести на дадено поле, но то е заето от противникова фигура, се извършва вземане. При това действие фигурата, която е била първоначално на полето се премахва от дъската, а другата се поставя на нейно място. Вземат се само фигури на противника. За документиране на партия се използва шахматната нотация.
Всяка шахматна фигура има собствен модел на движение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във