Банкеръ Daily

Новини

2 МЛРД. 415 МЛН. ЛВ. ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРЕЗ 2008 Г.

Бюджетът за здравеопазване за 2008 година ще бъде над 2 милиарда и 415 милиона лева, съобщи здравният министър Радослав Гайдарски в Пловдив при откриване на нова стерилизациона база и клиника за еднодневна хирургия при Университетската болница „Свети Георги”, предаде Дарик радио.
Той ще настоява за отпускането на още средства, но обемът им ще се определи от общата бюджетна рамка. В края на ноември ще стане известно с каква сума ще бъдат дофинансирани големите болници, за да се покрият просрочените им задължения, каза още министърът, но при всички случаи сумата ще е по-малка от миналогодишните 70 милиона, с които бяха платени част от дълговете кредиторите. Радослав Гайдарски допълни, че политиката на министреството и през следващата година ще бъде насочена към обновяване и преустройство на здравните заведения, а приоритет на Здравното министерство ще бъде закупуването на нова диагностична и лечебна апаратура.
Над 70 милиона лева са инвестирани през настоящата година в реконструкция на болници, съобщи министър Гайдарски.
В новото стерилизационно отделение към университетската болница Свети Георги в Пловдив, което беше открито днес, здравното министрество е отпуснало 1 милион и 200 хиляди лева, в новооткритата клиника са вложени 650 хиляди лева.
Според министър Гайдарски тенденцията е да се разкрият еднодневни хирургии към големите болници и те да се превърнат в звеното между доболничната и болничната помощ, като лечението там ще е по клинични пътеки. Според заместник министъра Валери Цеков ,който е член на управата на УМБАЛ „Свети Георги”, откриването на стерилизационна база ще намали значително вътреболничните инфекции, от които се разболяват около 10 % от преминалите през здравното заведение пациенти.
Очаква се да бъде закупен 16- срезов томограф за Университетската болница, което ще позволи по- точна диагностика на заболяванията на пациентите, съобщи Цеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във