Банкеръ Daily

Новини

194 МЛН. ЕВРО ИНВЕСТИРАТ БРИТАНЦИ В ГОЛФ КОМПЛЕКС У НАС

194 млн. евро ще инвестират британските бизнесмени Дейвид Нюмън, Томас Галахър и Никълъс Галахър за играждането на голф комплекса Black Sea Golf Country Club край Каблешково, община Поморие. Тримата управляват към момента инвестиции в Европа на обща стойност над 1 милиард евро.
Black Sea Golf Country Club ще бъде разположен на територия от близо 2000 декара в местността Хижата. Той ще включва игрище от висок клас с 18 дупки, голф академия, луксозен хотел, тенис комплекс, басейни и др. В комплекса ще има още ресторанти, заведения и магазини. Проектът предвижда изграждане на места за настаняване на туристи.
Изграждането на комплекса ще разкрие пряко около 800 дългосрочни работни места в Каблешково и близо 5000 индиректни работни места в общината, коментира Дарио Томалети, управител на Кабланд ООД (смесеното дружество между община Поморие и фирма Ен Джи Би Консълтинг . Според него създаването на Black Sea Golf Country Club е възможност за България да се утвърди като нова модерна дестинация за международен голф туризъм. Климатът в района е изключително благоприятен за това, тъй като дава възможност за дълъг активен голф сезон и привличане на голям брой туристи от целия свят. Само в Европа броят на официално регистрираните играчи е около 5 милиона, а международният пазар за голф туризъм се оценява на около 15 млрд. евро, уточнява г-н Томалети.
В първата фаза ще бъдат инвестирани над 65 млн. евро. Средствата ще се вложат в строителството на голф игрището, което ще е върху 850 000 кв. м, изграждане на прилежащата инфраструктура, пречиствателна станция, хотел и 700 вили и апартаменти. Минималният капацитет на комплекса, за да може проектът да бъде успешен, е около 3000 души. Очаква се първата фаза да приключи 36 месеца след началото на строителството.
Ако проектът има успех на пазара, максималният капацитет през 2020 г. може да достигне до 10 000 места, като се отчита това, че при комплекси от такъв тип средната заетост не надвишава 50-60%.
Проектът вече е получил ОВОС от Министерството на екологията и ПУП от община Поморие. Дизайнът и проектирането е поверено на испанската компания Гонзалес енд Якобсен с опит в реализацията на различни голф и туристически проекти в САЩ, Германия и Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във