Банкеръ Weekly

Новини

18 юли е Световен ден на Мандела

Южна Африка отбелязва днес 94-я рожден ден на Нелсън Мандела , съобщават световните агенции.


18 юли е Световен ден на Мандела, признат от ООН като световен призив всеки да посвети 67 минути от времето си в помощ на други хора в чест на 67-те години обществена служба на Мандела.


Няма по-подходящо признание за един човек, който демонстрира пред света невероятната мощ на ненасилието, на толерантността и на неотклонната служба към други хора, се казва в изявление на президента на САЩ Барак Обама.


Нелсън Мандела бе президент на Южна Африка от 1994 до 1999 г. след като прекара 27 години в затвора по време на расисткия режим на апартейда.


Нелсън Холилала Мандела (на кхоса: Nelson Rolihlahla Mandela; на английски: Nelson Rolihlahla Mandela) е южноафрикански политик от народността кхоса. Той стана първият избран с всеобщо гласуване държавен глава.


Преди това Мандела е сред изявените противници на апартейди и ръководител на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Африканския национален конгрес. През 1962 г. той е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Той прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от тях на остров Робен. След освобождаването си през 1990-а, Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 година.


Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993 г.) и на българския орден Стара планина (2009 г.). Автор е на книгите Няма лек път към свободата (1965), Готов съм да умра (1979) и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във