Банкеръ Daily

Новини

14 юли е национален празник на Франция

На 14 юли е националният празник на Франция.
На този ден се отбелязва годишнината от превземането на Бастилията, което се приема за начало на Френската революция през 1789 година.
Бастилията (от фр. крепост, затвор) е затвор-крепост, която се е издигала върху настоящия Площад Бастилията в Париж. Тя е символ на началото на Френската революция. Била е превзета по време на народното въстание на 14 юли 1789, след това е разрушена от дърводелци от предградието Сент Антони на Париж. Построена през 70-те години на 14-я век като част от план за защита на Париж, крепостта е била превърната в политически затвор.
Това е бил един от най-удобните затвори за аристократите, на които кралят се е гневял. Той е изпращал досадниците там чрез кралско писмо за заточване без съд.
Бастилията е била напълно разрушена на 14 юли 1790 година. Камъните от стените и#768; са използвани за построяването на сгради и мостове в околността. Все още могат да се видят останки от нея, изложени на спирката на метрото на площад Бастилията в Париж.
Значението на завземането на Бастилията е било силно преувеличавано от романтичните историци като Жул Мишле, който е искал да превърне това събитие в символ на създаването на френската република. Всъщност, според текстове от това време (писма на един участник в събитията), превземането на сградата е станало почти без сблъсъци. Около 1000 човека, представляващи група бунтовници, са нахлули в сградата, за да търсят оръжия. Тя е била защитавана само от една шепа хора.
От 31 януари 1879, денят 14 юли е национален празник на Франция. Това се смята за символ на раждането на Френската Република. Празникът е повод за много празненства: балове, концерти, заря, президентски речи и военни манифестации.
В наши дни на мястото на Бастилията е разположен площад (Place de la Bastille ) и опера (L’Opеra de la Bastille) със същото име, в която се помещава Парижката национална опера (Opеra National de Paris). Операта е построена по инициатива на бившият френски президент Франсоа Митеран (Francois Mitterrand) и е открита на 13 юли 1989 г., по повод 200-та годишнината от разрушаването на крепостта.
От 14 юли 1795 г. Марсилезата е обявена за френски национален химн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във