Банкеръ Daily

Новини

Мандат на веселието

Лютви Местан се събуди и рече:


- В този екзактен час, в който слънчевият диск наднича зад линията на източния хоризонт и хвърля сноп светлина към сияйното ни европейско бъдеще, отчитайки липсата на непосредствени основания за тревога, в битността си на твой съпруг, считам за оправдан оптимизъм да ти пожелая безоблачна екзистенция в предстоящата светла част от денонощието.


- Добро утро и на теб! - отвърна спокойно жена му, защото му беше свикнала.


(Назаем от "Фейсбук")


 


Комичният диалог от анонимен автор, който обиколи социалните мрежи и събра хиляди фенове, се превърна и в най-обичания политически виц на годината. Не само защото илюстрира тоталната криза, в която се намира публичната ни комуникация, но и заради оригиналния поглед върху диалога на властта със скъпия на сърцето му избирател. Но най-вече защото с усмивка ни напомня, че както в живота, така и в политиката е много по-добре да бъде смешно, отколкото трагично.


Веселието, доколкото присъства в политическия ни живот напоследък, тази година бе въпрос на депутатска импровизация. Законите вървяха мъчно, кворумът често висеше на косъм, но в пленарната зала и кулоарите никога не беше скучно. Народните избраници се обичаха коалиционно, мразеха се опозиционно и провокираха комични ситуации за обща разтуха на мнозинството и собствения си електорат. Ораторското им майсторство обаче не направи услуга на нито един законопроект, защото бе съсредоточено главно в разчистване на лични и партийни сметки. Депутатите се нападаха, наричаха се "шмекери", мериха си "калинките" и се гневяха на чуждия "тарикатлък". В крайна сметка използваха всяка минута от полагащото им се парламентарно време, за да изразят по недвусмислен начин мнението си за опонента. Неласкаво по правило. Така в пленарната зала "лъснаха" не само грешките и недостатъците на народните избраници, но и някои от най-пикантните подробности от личното им житие и битие.


Сериозните коментари по темата обаче ще оставим на политическите анализатори. В навечерието на коледните и новогодишните празници ще погледнем от смешната страна на българския парламентаризъм. Нека го изпратим с усмивка през 2013-а, за да го посрещнем още по-критични през идващата 2014-а.


 


 


Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:

"Няма да идваме заради поспаланковците и да им правим кворум. Искам да кажа още веднъж на Станишев като мандатоносител - да идва на работа. На фикусчето, което си го отглеждат - да идва и то на работа. Ако искате теменужка, да кажа, но фикус ми се вижда по-мъжко. БСП и ДПС с цветето да си осигуряват кворум."


(По повод честите закъснения на левия лидер Сергей Станишев и белгийския воаяж на "Атака", който провали две пленарни заседания, включително и първия вот на недоверие към правителството и накара лидера на националистите да възкликне от парламентарната трибуна: "Пазете ни като стайно цвете, защото без нас държавата се срива!" )


 


Волен Сидеров, лидер на "Атака":

"Чакате "Атака", за да направите кворум. За какво ви беше това, г-н Борисов? За да покажете, че без "Атака" не можете?! Разбирам ви. Аз ви липсвам. Разбирам, че без мен нямате пример в политиката, не знаете какво да правите и моето отсъствие от България просто ви дезориентира. Но все пак свиквайте, израствайте, възмъжавайте в политиката. Ставайте все по-самостоятелен, защото в края на октомври пак имам пътуване с някои мои колеги. Налага ни се, имаме срещи. Но духом сме тук, ние сме с вас, подкрепяме ви във всяко едно градивно начинание, във всяка една идея. И ако се захванете наистина с важните въпроси за България, обещаваме никъде да не ходим, дори да ни канят от ЕНП."


(Ответен удар за нападките, с които бившият премиер непрекъснато изобличава ключовата роля на националистите за кворума в пленарната зала.)


 


Бойко Борисов, ГЕРБ:

"Аз с такава дама като Станишев не искам нито да обядвам, нито да вечерям, камо ли да нощувам. Такава дама да си я държат БСП."


(В отговор на Станишевия коментар, че опозицията се държала като джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, а когато тя най-сетне откликва на поканата му за вечеря, той не се явява на уречената среща.)


 


Таско Ерменков, "Коалиция за България":

"Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир."


(Вдъхновението за народно творчество бе провокирано от създаването на временна комисия, която да провери кой и как е заемал важни държавни постове при управлението на ГЕРБ.)


 


Хюсеин Хафъзов, ДПС:

"Никога през живота си не съм ваканцувал. Нито аз съм ходил на море, нито моето семейство, нито моята дъщеря. Поради религиозни причини, защото има изключително нелицеприятни гледки на морето."


(Депутатът изненадващо си призна, че се страхува от хора по бански, докато колегите му дебатираха колко време да продължи лятната им отпуска.)


 


Лютви Местан, ДПС:

"Уважаеми г-н Хафъзов, вие сте теолог, имате склонност към езотериката. Имам колегиален съвет към вас - понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на реципиента. Станахме свидетели на кризата на рецепцията, която се прояви като профанизирано отношение към толкова стойностното изказване."


(Опит за езиков анализ в защита на най-новата дума в българския език.)


 


Петър Курумбашев, "Коалиция за България":

"Аз не съм виждал Мая Манолова с палка или с камшик. Поне не в пленарната зала..."


(Коментарът бе опит да се успокоят страховете на опозицията, която поиска оставката на заместник-председателя на парламента заради грубия начин на водене на заседанията. Вместо това навя интимни помисли сред представителите на силния пол в залата.)


 


Даниела Дариткова, ГЕРБ:

"Казах го, но тогава никой не ми обърна внимание - чистата съвест е признак на ранна склероза. Не виждам основание да се държите като случайни минувачи на автопроизшествие."


(Ценен съвет към дебатиращите бюджета на здравната каса през 2014 г.)


 


Вежди Рашидов, ГЕРБ:

"Вие още не сте били камериерки на Ахмед Доган, когато аз съм го хранил с шкембе чорба."


(Признанието бе провокирано от обсъжданията на полетите на "Авиоотряд 28", които опряха до броя на ядките, изядени в правителствения самолет по времето на Бойко Борисов.)


 


Лиляна Павлова, ГЕРБ:

"Господин председател, срамота е. Вече пети месец сте тук. Крайно време е да ни научите имената. Поне на тези, които сме по-известни."


(В отговор на лапсус, при който думата в пленарната зала официално бе дадена на някоя си госпожа Попова.)


 


Лютви Местан, ДПС:

"Акустиката на този парламент не губи нищо от отсъствието на този особен фалцет."


(Още ли се съмнявате, че става дума за бившия финансов министър Симеон Дянков?)


 


Михаил Миков, председател на Народното събрание:

"От толкова викане забравихте какво гласувате! Няма да ви кажа! Няма да ви подсказвам постоянно!"


(Процедурните хватки в пленарната зала често си казваха думата и депутатите губеха всякаква представа за дневния ред.)


 


 


МЪДРОСТТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТСмятайте точно!"Ако имате дълг от 100 лв. в падеж и вземете още 100 лв. назаем, за да го платите, колко дълг ви остава и какво можете да откраднете така, че и дългът да бъде покрит?" Задачата, поставена лично от премиера Пламен Орешарски, видимо затрудни народните представители от ГЕРБ, които поискаха ясен отговор на въпроса защо й е на държавата цял милиард за актуализация на бюджета. "Ако ми кажете как може да се открадне, ще се възползвам" , предизвика Орешарски опозицията, но така и не получи верен отговор на задачата.Не завиждайте!Финансовият министър Петър Чобанов завидя на предшественика си Симеон Дянков не защото предпочете да назначава градинари, лесовъди и помпиери в ловно стопанство "Кричим" пред това да запази работата на специалистите във вече бившата Агенция за икономически анализи и прогнози, а защото единствен е разполагал с "номинална позиция за началник кабинет". "Тя се изпълняваше от приближена на Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30-годишен стаж" , не скри горчивината си финансист №1.Дозирайте се!Дипломираният лингвист и ръководител на спортното ведомство Мариана Георгиева използва по интересен начин отчета за първите 100 дни от управлението на кабинета "Орешарски", за да сподели своята тайна за личен успех. "Не съм се запознала с всичките ужаси, защото внимавам да се дозирам. Ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа. А нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи."


Facebook logo
Бъдете с нас и във