Банкеръ Daily

Новини

Новогодишен бонус за старите играчи

Има няколко фирми на българския пазар, които по традиция в края на всяка година получават солиден бонус от държавата под формата на апетитни договори за обществени поръчки. Сред тях определено са "Арка ЛТД", "Експо дизайн", "Експо вижън", "Стройтек" и "Юрапел комюникейшънс". Въпросните дружества сякаш са абонирани за изработването на рекламните щандове на страната за международните туристически изложения. И макар властта формално да се смени, те отново ще бъдат зарадвани с контракти за стотици хиляди лева.


За да се случи това, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви през седмицата конкурс за избор на компании, които да изработят павилионите за едни от най-големите борси - ITB Берлин (от 5 до 9 март 2014 г.), INTOURMARKET Москва (15-18 март), МITT Москва (19-22 март) и UITT Киев (26-28 март). Едно от условията за включване в надпреварата обаче е кандидатите да са изпълнили поне една такава поръчка през последните три години, което де факто стеснява кръга само до изброените по-горе дружества. В случая между тях ще бъдат разпределени общо 1 284 000 лева. Разбира се, парите може да прибере и само една компания, както впрочем се е случвало преди. През 2011-а например "Арка ЛТД" спечели поръчките за изграждането на съоръженията за всички форуми накуп и прибра за труда си над 1.26 млн. лева. Иначе дружеството, чиито собственици поравно са Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев, изработи тазгодишния павилион за туристическата борса ITB в германската столица срещу близо 300 хил. лева. През 2012-а берлинският щанд пак бе дело на същата фирма, но тогава тя взе "само" 270 хил. лв. за него. А други над 200 хил. лв. дойдоха от контракта за изложението в Киев.


"Арка ЛТД" бе предпочетена от икономическото министерство и за последните две издания на World Travel Market в Лондон, което се смята за най-голямото и значимо в света. За 2013-а тя получи 270 хил. лв., а година по-рано й бяха платени 290 хил. лева. Интересното и в двата случая е, че договорите бяха сключени ден преди откриването на борсата в английската столица, което показва, че двете страни си имат голямо доверие. На практика щандовете са били изработвани до последния момент без какъвто и да е документ.


Тазгодишният павилион за INTOURMARKET в Москва пък бе дело на "Експо Вижън". Любопитна подробност е, че дружеството на Симона Стоянова и Росен Кръстев, в партньорство с "Юрапел комюникейшънс" (чийто собственик е "Триас холдинг" АД на Николай Димитров и Илиана Неделчева-Димитрова), е автор на самите идейни проекти, използвани от държавата за всички международни форуми, на които се явяваме от 2010-а насам.


Освен на споменатите международни туристически борси България се представя и на още редица по-малки. За тях също се харчат сериозни суми, но тихомълком. От 11 до19 януари напримере борсата CMT в Щутгарт , Германия, за която са предвидени 23 500 лв. без ДДС. Същия месец, но от 14 до 19 януари, в холандския град Утрехт страната ще участва и във Vakantiebeurs. Бюджетът за това събитие е 25 900 без ДДС. Само че повече подробности около харчовете за тези прояви и фирмите, които ще бъдат наети за изграждането на рекламните щандове, "публиката" няма как да научи. Предвидените пари са под долния праг, записан в Закона за обществените поръчки, и за тях не е задължително да се провеждат публични наддавания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във