Банкеръ Daily

Новини

Опасни игрички с цените на тока

Броени дни бяха необходими на новоизпечения председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев да открие неподозирани резерви за намаляване на цените на тока. В петък (20 декември), в първата си пресконференция пред медиите, бившият шеф на футболен клуб "Берое" сложи Дядо Коледа в джоба си. Той роди новината, която ще стопли предпразнично сърцата на многострадалния електорат - от 1 януари нощната тарифа за домакинствата пада с 10%, а дневната - с 1 на сто. Бизнесът също ще бъде зарадван - с намаление от 1.5 на сто.


"Решението ще облекчи сметките на хората, бизнесът пък ще запази работни места и ще повиши конкурентоспособността си", аргументира благородната си постъпка Боев.


Така вече става кристалноясна причината за "напрежението", заради което предишният председател на енергийния регулатор Анджела Тонева хвърли оставката си. Явно тя не е била съгласна с намаляването на тарифите за тока, тъй като всеки що-годе кадърен ценовик в ДКЕВР е пределно наясно, че то няма как да бъде икономически обосновано.


Пак тези дни се разбра, че за три месеца в НЕК се е отворила нова финансова пробойна от 63 млн. лв., защото държавата не компенсира напълно заложения с влезлите в сила на 1 август цени дефицит. При определянето на тарифите за този регулаторен период за НЕК си остана задължението да купува скъпата енергия от възобновяеми източници, но не й бяха осигурени необходимите близо 500 млн. лева. Недостигът трябваше да бъде компенсиран с пари от продадени държавни парникови емисии. Но вместо предвидените 140 млн. лв. НЕК е получила само 75 млн. лв. и още близо 15 млн. лв., които отпусна кабинетът през тази седмица. Тези суми обаче са крайно недостатъчни, за да запълнят отворилата се пропаст - за първите десет месеца на годината загубата на държавното дружество вече е към 96 млн. лв., а не му достигат и 35 млн. лв., за да си покрие оперативните разходи.


За да позапълнят тази пропаст, сега хората от енергийния регулатор са решили да поизцедят още малко електроразпределителните дружества в страната. Цената, по която те купуват тока от НЕК, ще скочи от 95 лв. за мегаватчас на 100.43 лв. за мегаватчас. За да могат частните компании да се справят с новата финансова тежест, се орязват с още 2% технологичните им разходи и така те се свиват до 10 на сто. Интересното е, че резервите са били открити след огласяването на независимо експертно становище, а в същото време тепърва ще се направи инвестиционен и технологичен одит на дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго - Про".


Именно от тези технологични разходи обаче зависи сигурността на снабдяването на крайните клиенти - т.е. на всички нас. ЕРП-тата сега ще свият инвестициите си и ще натоварят и без това остарелите си мрежи в населените места. Логично може да очакваме и авариите да станат повече и по-бавно да бъдат отстранявани.


Средната цена на тока от АЕЦ "Козлодуй", от ТЕЦ "Марица-изток 2" и от ТЕЦ "Бобов дол" намалява с 1.5%, а на ТЕЦ "Варна" - със 7 на сто. Тарифите на топлозаводските централи пък ще бъдат орязани между 2.5 и 4.5% в зависимост от резервите. Другият потърпевш от действията на ДКЕВР ще е Електроенергийният системен оператор, тъй като общата цена за пренос и достъп се намалява от 12.47 на 6.91 лв. на мегаватчас . Всичко това обаче е реална предпоставка дружествата да изпаднат в оперативна несъстоятелност и до невъзможност да изпълняват задълженията си.


Боян Боев заяви, че промените са готвени от времето, преди той да поеме поста, и отрече върху него и върху колегите му да е оказван политически натиск за сваляне на цената на тока.


Очевидно е обаче, че тези действия целят единствено да се избегне ескалиране на напрежението, както се случи и миналата година, което доведе до масови протести и в крайна сметка бе свален кабинетът на ГЕРБ. Тогава искрата пламна именно заради високите януарски сметки за ток.


Едва ли е случаен и петъчният анонс на ЧЕЗ, че ще отчита електромерите в Западна България и през почивните дни през декември и януари, за да спази изискването срокът да е до 31 дни. Компанията дори е създала необходимата организация и е ангажирала 594 служители, които ще работят през официалните празнични дни през месец декември, както и на 4 и на 18 януари.


Мерките на регулатора само отлагат неизбежното поскъпване на тока. Но в икономиката, както в природата, нищо не се губи - накрая предколедният жест ще дойде с лихвите и ще ни излезе много скъп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във