Банкеръ Daily

Новини

Атина бърка в сметките на длъжниците

Атина реши да запълни хазната, като предприеме по-строги мерки и започне да конфискува парите на длъжниците директно от банковите им сметки. До това решение се стигна, след като стана известно, че повече от 3 млн. гърци дължат на държавата си 22.98 млрд. евро.


Министърът на финансите Янис Стурнарас подписа указ, който ще позволи на данъчните власти да получат достъп до депозитните сметки на гражданите.


Задълженията на частните и държавните компании от началото на годината до края на октомври са общо 39.89 млрд. евро. Дълговете на корпоративния сектор и на данъкоплатците възлизат общо на 62.88 млрд. евро. Близо 43 млрд. евро от тях ще бъдат класифицирани като несъбираеми и ще бъдат отписани в период от десет години. Събраните данъци за първите десет месеца на годината са със 191 млн. евро по-малко от очакваните, показват още данните на Министерството на финансите.


Във вторник (10 декември) Министерството на финансите издаде и първата заповед за конфискация на суми на гръцка фирма, която има неплатени дългове в размер на 100 000 евро към държавата.


Съгласно новите правила банките ще имат десет дни от датата, на която получат известието, да замразят сметките на клиентите, които дължат пари към държавната хазна. Данъчните служите ще могат да следят този процес чрез специална онлайн система, която ще ги свързва директно с банките. Новата мярка ще позволи също и конфискация на активите в рамките на 24 часа при сериозни случаи на укриване на данъци, пране на пари и други тежки престъпления.


Официалният отговор на банките към министерството ще включва актуално извлечение от сметката на задълженото лице и транзакциите, които са били извършени през предишните дни. Ако по сметката на длъжника няма пари, тя ще остане замразена, а неизплатените му задължения към хазната ще се считат официално за несъбираеми. Въпреки това, ако междувременно лицето бъде открито и разполага с активи, случаят му ще бъде разгледан отново. Ако длъжникът се опита да продаде някакво имущество, то ще бъде иззето незабавно.


От министерството предупреждават, че предстои да бъдат издадени още много заявки за конфискации към гръцките банки. От своя страна кредитните институции обещават да съдействат на правителството в борбата с данъчните измами и укриването на данъци.


Това е поредният опит на Гърция да запълни дупките в бюджета, за да може да отговори на исканията на тройката кредитори - Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Представителите на трите институции се завърнаха отново в Атина в началото на седмицата за поредната инспекция на финансите и напредъка на реформите в страната. Гръцките управляващи се надяват да постигнат сделка до края на годината, за да получат следващия транш от спасителния план в размер на 1 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във