Банкеръ Daily

Новини

Революционери, четете Ботев!

Двама пратеници на Протестна мрежа - блогърът Иво Божков и политологът с десни убеждения Васил Гарнизов, заминаха във вторник за Украйна, където по тяхна информация се срещат с представители на местните протестни движения и студенти и се включват като подкрепа на демонстрантите срещу властта в украинската столица Киев.Тяхното послание към недоволните от бившата на Съветския съюз република е: Преди четвърт век украинци и българи се изтръгнаха от ръцете на съветската окупация. Оттогава вървим по общ, трънлив път, затова знайте, че ви приемаме като братя, каквито всъщност сме. Срещу себе си имаме едно и също кръвожадно чудовище, което за пореден път надига ръце, за да заграби най-ценното, което имаме - Свободата! Борете се смело, борете се докрай, не се предавайте! Каквото и да се случи, знайте, че въстанала България е с вас. Сигурни сме в европейското бъдеще на Украйна и в успеха на вашата справедлива революция и продължаваме да се борим и тук за европейското бъдеще на България.


Въстанала България? Силно, силно. Макар че протестите у нас почти ги няма, тъй като някои техни фенове най-после стигнаха до извода, че със студентски етюди по улиците на столицата София власт не се сваля. Несериозно е, някак си. Особено когато претендиращите не предлагат алтернатива.


Да, Украйна е пред драматичен избор. Предстои да разберем накъде ще завие - към Европа или към Русия на Путин. Но телевизионните камери показват оттам своего рода ред в протеста за бъдещето.


Обаче българското момче Божков съобщава в мрежата за драматичната ситуация в Украйна, за изявите на площада в Киев, които не спират, въпреки минусовите температури. Нашият революционер стигна дори до прозрение: Хората спят на площада, хранят се, лекуват се. Впечатляващо е колко много хора от различни възрастови групи участват много дейно с някаква решителност. На мен ми се стори, че гледам войници, които са тръгнали на революция и са с тази нагласа.


Като оставим настрана революционния патос, неизбежен изглежда въпросът каква точно е мисията на т. нар. наши революционери в Украйна?


В четвъртък например в ефир от площада в Киев видяхме и две наши ранобудни момчета - Стефан и Теодор. Единият учи за юрист, другият - за администратор. Разказаха, че участвали в някакво шествие, как хората им благодарят за подкрепата, че виждат единствено прилики в двата протеста. Стана ясно и още, че обратният им билет е платен за събота.


А на площада в Киев хората носят върху дрехите си лепенки, на които пише: Аз не съм тук за пари. Не видяхме подобни на реверите на нашите момчета.


Затова, като стъпят на родна земя, не е лошо въпросните революционери да попрочетат нещо от Христо Ботев. Ето например какво е написал той в Знаме - вестника на революционната партия, на 27 юли 1875 година. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото отечество.


Революционерът Ботев намери смъртта си на 2 юни 1876-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във