Банкеръ Daily

Новини

Люспи на каишка

Прокуратурата ще проверява защо никой не е потърсил сметка на отцепилия се от ГЕРБ депутат Георги Марков, който от 2004-а има ревизионен акт за укрити 138 хил. лв. от ДДС

Напусналият ГЕРБ депутат Георги Марков, който от вторник е независим народен представител, е бил индиректно държан на каишка от заместник-шефа на партията Цветан Цветанов. Такава била ситуацията и с други осем-десет от настоящата парламентарна група (ПГ)на бившите управляващи, които също се готвели да скочат към независимо битие в пленарната зала. Това е най-горещата тема, която се коментира през седмицата в кулоарите на парламента. Според една от версиите сега най-важното било да се удължи животът на 42-ото Народно събрание (това, естествено, е приоритет на управляващите). Сценарият включвал дори такова роене в ГЕРБ, че броят на отцепниците да стига за съставяне на нова ПГ(по правилник са необходими десет души). Така Атака на Сидеров вече нямало да държи златните гласове относно кворума и решенията и управляващите щели да работят в мир и любов заедно с независимите. Звучи наивистично, но е възможно.


И така ГЕРБ вече е с 96 депутати, след като навръх седмия рожден ден на партията Марков се провъзгласи за независим. БСП има 84 народни представители, ДПС - 36, Атака - двадесет и три. Тепърва ще видим кой, с кого и как ще гласува. Единственото сигурно на тази етап е, че напрежение в ГЕРБ наистина има, че недоволните от ръководството депутати едва се сдържали да не напуснат, обаче търпели, тъй като лидерът Бойко Борисов непрекъснато обяснявал как едва ли не утре ще има избори, след които те щели да се върнат на бял кон във властта.


Дисциплината на Цветан Цветанов

nbsp;


Що се отнася до това как Цветанов държал някои от избраниците на ГЕРБ, схемата била чрез записи от подслушване и чрез документи, които ги уличават в незаконни дейности. В четвъртък например главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че никому неизвестният доскоро Георги Марков има ревизионен акт за укрити 138 хил. лв. от ДДС. И въпреки това от 2004 г. никой не му е потърсил сметка. От думите на обвинител номер едно стана ясно, че от 2010 до 2012 г. по времето на Цветанов МВР е бавело разследването. Иначе ревизионният акт на данъчните е влязъл в сила и е за периода 2002-2004 година. По него обаче не се прави абсолютно нищо - до 2010 г., когато буден гражданин внася сигнал в МВР. От Главна дирекция Национална полиция сигналът е препратен по компетентност във Велико Търново, откъдето е Марков. Така цели две години местната полиция и НАП правят проверка и пращат материалите в прокуратурата в Търново, която образува дело срещу неизвестен извършител.


През октомври 2012 г. от Търново най-сетне разбират кой е извършителят и изпращат материалите в Софийската градска прокуратура, защото лицето има статут на народен представител и само тя е компетентна да го разследва. Месец след това обвинението прекратява преписката. А в момента Цацаров е разпоредил проверка, която да установи защо никой толкова години не е направил нищо по съществуващ акт. Интересно съвпадение е също, че на изборите през май тази година Цветанов водеше две листи - в Благоевград и в Търново. Избра да влезе в събранието от първата, вследствие на което пък Марков попадна с имунитет в парламента.


Кой ще е следващият и има ли страх?

nbsp;


Кирил Калфин от Кюстендил е спряган за люспа номер две в ПГ на ГЕРБ. На този етап той отрича с думите: Ако исках да бъда независим депутат, щях да се кандидатирам като такъв и сега със сигурност нямаше да бъда депутат. Човекът просто бил болен, не се вясвал дълго време из парламента, затова му скроили шапка.


Цветанов пък не спира да обяснява, че не е притеснен за здравето на партията. Допуска, че решението на Марков е взето под натиск. Дали външен или вътрешен - не става ясно. Знае се само, че отвътре настояваха той да напусне парламента, тъй като подменял вота на избирателя. А истината е, че изгубиха депутат и искаха да си вкарат друг. На този етап герберите не бързат с отнемането на партийната книжка на първия си отцепник в парламента, който през последните дни бе медиен герой и обяви пред БНТ, че е изцяло независим и непредвидим.


Марков действително демонстрира мускули пред лидера и преди две седмици цъфна до премиера Пламен Орешарски на негова визита в Букурещ. Борисов не ми е родител, за да знае къде ходя, заяви тогава бъдещият отцепник. Което бе и достатъчен повод още на следващия ден Генерала да го привика на червеното килимче в Банкя и да му издърпа ушите, както си може. Не че няма защо. Защото на въпроса бил ли е купен и колко пари са му дали, той отговаря: Един милион лева ми дадоха за Стопанската академия в Свищов. Директорката на търговската гимназия пък успяла да договори с висш държавник сериозни суми по проект Козлодуй. И обясненията как попаднал случайно в хотела на премиера, как пътувал със собствен транспорт до Румъния и т. н. стават излишни. Не че Марков не е прав за явлението Фидосовщина, което продължавало практиката за всяко нещо да се пита ръководството.


Някои медии тиражират и информация, според която имало и други дела, свързани с Георги Марков - срещу ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов и за офшорната империя, която го свързвала с братята Красимир и Николай Маринови. Прокурорка, която е от близкото обкръжение на Роман Василев, обаче била прекратила разследванията.


Сега остава да разберем дали свищовлията Марков все пак в един момент ще се присъедини към БАСТА на Мирослав Найденов, Емил Димитров и други недоволни от политиката на ГЕРБ люспи или ще поеме по свой си път.


Какви бяха реакциите?

ГЕРБ не се разцепва. Всеки с различно убеждение и цел има право, дори е достойно да напусне.Това коментира депутатът от ГЕРБ и бивш министър по еврофондовете Томислав Дончев пред БНТ. По думите му обаче не е редно доскорошният му колега да остане в парламента, защото това е подмяна.


Ако нещо не ми харесва в парламентарната група, аз ще напусна парламента, а не групата, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той заяви още, че е изненадан от напускането на колегата му. Човек, ако реши нещо да направи, ще извади от девет кладенеца вода, за да си докаже и да го направи. Не е имало никакви предварителни разговори. Въпрос на морал е. Аз бих постъпил по друг начин...


Твърденията на Марков, че си е тръгнал, защото бил огорчен от действията на свои колеги, които определя като политкомисари, бившият земеделски министър Мирослав Найденов обяснява така: Цвета Караянчева смени Искра Фидосова. Цветанов държи всички в зависимост. Подслушва министри, депутати и журналисти.


Интересно, дали след като гласуват бюджета, депутатите от ГЕРБ ще напуснат залата, независимият с тях ли ще тръгне и... интригата няма да е чак толкова сложна. Казват, че по Коледа ставали и чудеса. Току-виж всички вкупом заработили за избирателя...

Facebook logo
Бъдете с нас и във