Банкеръ Daily

Новини

Ранобудният съветник

Президентска благодарност за протеста

Признателен човек е президентът Росен Плевнелиев. Ето и поредното доказателство: от понеделник насам екипът на Дондуков 2 се радва на ново попълнение. Доцент д-р Кристиян Таков е назначен с указ на държавния глава за член на правния му съвет.


Че кой не знае Таков, кой не е слушал за него? Ранобудните студенти ли, юристи и всякакъв вид специалисти... или просто семейството на Плевнелиев и жена му Юлияна, която пък е първа дружка с Галя на Иво Прокопиев?


Та, с благ поглед бащицата на нацията ни обясни пред камерите, че позицията на съветник е била свободна от доста време, че кандидати е имало много, ала само един издържал тежкия тест- роденият на 7 ноември 1965 г. в София възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет Свети Климент Охридски Кристиян Таков. Президентът дори изказа благодарност, че доцентът е поел ангажимента. Тук, все пак, е редно да отбележим, че останалите членове на правния съвет на държавния глава са проф. д-р Благой Видин, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д-р Екатерина Матеева, доц. д-р Маргарита Златарева, проф. д-р Маргарита Чинова, проф. д-р Мариана Карагьозова - Финкова, проф. дпн Нели Огнянова и д-р Нина Милкова Гевренова. Имена, както се казва, не по-малко известни от новобранеца Таков.


Сами преценете какво точно има предвид президентът, изричайки думите: Чакат ни нелеки времена от гледна точка на това, че има много инициативи за актуализиране на конституцията, за промяна на конституционните текстове, ще има дебати в тази посока. Имам силен екип и през 2014 г. искам да бъдем максимално полезни на нацията. Сега остава да видим какви ще са мястото и ролята на новото попълнение в президентския екип за реализирането на такава амбиция...


За по-неосведомената публика нека все пак да припомним кой е новодомецът в Бялата къща. Още на втория ден от окупацията на Софийския университет лекцията му развълнува изключително много младите хора в залата. Той беше и сред преподавателите от Юридическия факултет, които разкритикуваха решението на Конституционния съд да позволи на депутата от ДПС Делян Пеевски да се върне в парламента. Текстът, случайно или не, намираме в собствения на бизнесмена Прокопиев сайт Дневник. Иначе от 1992 г. Кристиан Таков е редовен асистент, а от 1998 г. е главен асистент по гражданско, семейно и търговско право. През 1998 г. получава образователната и научна степен Доктор по право, а от 2009 г. е доцент по гражданско, семейно и търговско право в Юридическия факултет на СУ.


От президентството уточняват, че Таков има опит при изработването на програми за сближаване на българското законодателството с директивите на ЕС. Сиреч, заработвал е - и дай Боже всекиму - по разни програми човекът. Далеч по-важното обаче е друго - доцентът звезда поддържа и собствен блог. И именно там качва позициите си срещу кабинета Орешарски, откъдето пък сайтове, близки до Прокопиев, препубликуват размишленията на ранобудния президентски съветник.


Ето какво пише например Таков в творението си Успелият млад мъж и неуспелият Конституционен съд: Окупацията е въпиещо необходима, но ако продължи повече от три-четири дни, вие ще се изморите, ще се отчаете, а те вече са свикнали да са дебелокожи, дебелооки и разни други неща с дебело в началото. Това няма да ги впечатли. По тази причина бих си позволил да дам идеята: променяйте формата на протеста си непрестанно, не ги оставяйте на мира, те свикват с всяка форма на протест. Те са като флуид - в каквато съдина ги налеете, такава форма заемат.


И формите се променяха като по (тази) команда, а недоволните студенти не намериха за необходимо да представят поне няколко свои смислени искания пред премиера Пламен Орешарски.


А как да не обърнем внимание и на следните прозрения на правния съветник на президента: Има проект за Закон за икономическите и финансовите взаимотношения с дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици. Проектът за закон има интересно заглавие. Той беше дискутиран вече поне в електронното издание на в. Капитал, може би и в хартиения му брой (б. авт. - изданието е под контрола на Прокопиев). Законопроектът предвижда рестрикции, ограничения за дружества, регистрирани в т.нар. офшорни зони. Какъв е смисълът от офшорните зони? То е предимно за самите офшорни зони, тъй като чрез тези облекчения и възможни скривания на истинските собственици вие получавате голям приток на капитал на ваша територия и плащате, макар и малки, но все пак много данъци. И в България има пълната перфектна възможност да се организира нещо така, че да не е ясно кой е собственикът.


Не че сме злонамерени, но тук вече няма как да не се сетим за битката на живот и смърт на кандидат политика Николай Бареков, който от месец размахва някакви документи, свързани с неясни, според него, сделки на президента, за водача на националистите Волен Сидеров, според когото пък Плевнелиев имал сметки в офшорни зони. А, сещаме се и за имотния бизнес на днешния български президент с днешния българоазиатски бизнесмен Прокопиев. Как да не им повярва човек, че почти не се виждат, тъй като двамата тичат в различни писти? И някъде около тях кръжи надлъж и шир юристът Таков. Последното е твърдение на негови колеги от университета, за които държим да кажем, че не са пиянствали по време на окупацията.


Вижте обаче само как гръмко завършва едно от словата на доцента юрист пред ранобудните студенти: Искам да свърша с две неща: едното е изказването на един протестантски свещеник в нацистка Германия: Той казва: Когато дойдоха да вземат евреите, аз мълчах, защото не бях евреин. После те дойдоха да вземат комунистите, аз пак мълчах, защото не бях комунист. А когато дойдоха да вземат мен, нямаше никой останал, който да говори... Благодаря ви, че сте останали и наистина - евала .


Тук ще пропуснем заключителния монолог на Фауст от Гьоте за живота и свободата, които добива само този, който смело завоюва всеки ден в борба. Тъй като не по-малко интересни са думите Такови пред похода на справедливостта в Ректората навръх 10 ноември, публикувани отново в Дневник.


Да не забравяме, че отсреща имаме просто слуги на скрити господари. Което не значи, че са безобидни. Което обаче и не значи, че трябва да ги мразим. ЗАЩОТО: Те се хранят от омразата ни и растат върху й. Не им я давайте и не рушете себе си... Не правете списъци с врагове - оставете тоя специалитет да си го ядат ония, които си го умеят...Те се страхуват. Панически. Ядат се един друг, бягат в тежка чужбина. Започват да хапят наоколо. И - защото злостта е емоция, която умеят твърде добре - ще хапят и след години... Битката е безкрайна, а напредъкът ще ни се вижда бавен. Посоката обаче е ясна. И затова всеки трябва да участва. С каквото може. А който бездейства - предава себе си. Бъдещето си. Децата си. Да не каже после, че не е разбрал. Прочее, ОСТАВКА!


Прочее, Таков не агитира противозаконно, нали? И въобще не виждаме връзката между приятелите от години, които днес имат други временни обществени роли. Понякога ги режисират съпругите им. Галя например има знаменателна фотография с красивия ранобуден студент с окървавено лице.


Каквото и да си говорим обаче, този вид хора си се отплащат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във