Банкеръ Daily

Новини

Крънчева погалена от ВСС, бонуси за всички

Емблематичната заместник-председателка на Софийския градски съд (СГС)Петя Крънчева не само няма да бъде наказана с намаление на заплатата за купищата забавени дела, но вероятно ще получи и коледен бонус. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС) на едно от последните си заседания преди празниците. След като мота дълго проверката срещу Крънчева, съветът в крайна сметка реши да не я наказва с 20-процентно намаляване на заплатата за период от 12 месеца. Вместо това тя беше погалена с второто по-лекото дисциплинарно наказание порицание, въпреки че е забавила 93 дела, девет от които - по-дълго от година. Освен че тази санкция няма финансови измерения, ако Крънчева я обжалва в съда, тя няма да влезе в сила. А според практиката на Върховния административен съд дисциплинарно наказание, което не е влязло в сила, не е основание за лишаване от бонус.


Осъденият за подкуп следовател Христо Станчев също е готов отново да разследва, след като ВСС прекрати дисциплинарното производство срещу него заради изтичане на давностните срокове. Станчев беше съден на три инстанции, че взел 4500 евро и 1000 лв. подкуп от адвокат Георгий Ангелов, за да убеди свои колеги следователи да прекратят разследвания срещу бизнесмена Стоян Янчев. За това деяние първо СГС осъди следователя на две години условно, после Софийският апелативен съд потвърди тази присъда, но намали размера на глобата по нея на 1000 лв., а накрая Върховният касационен съд отмени и условната присъда и остана Станчев само да плати глоба от 3000 лева. За да сведат присъдата дотам, и трите инстанции се мотивираха с онкологично заболяване на подсъдимия.


Поредните дисциплинарни бисери на ВСС бяха съчетани с решение всички в съдебната система - магистрати и администрация, да получат премии. Вярно, бонусите няма да са чак колкото пълна заплата, а в размер само на 13.7% от основното възнаграждение. Но съчетани с воплите на съвета за недостиг на средства за химикалки и тоалетна хартия, правят лошо впечатление. А раздаването им на всички, без оглед на резултатите от работата им, е просто скандално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във