Банкеръ Daily

Новини

130 филателисти показват уникати в „Балканфила 2010“

Зад бронирани стъкла ще бъдат изложени най-ценните марки, които ще бъдат включени в експозициите на Международната филателна изложба „Балканфила 2010“. 130 филателисти от 14 държави ще покажат свои тематични сбирки на над 400 табла от 28 до 31 октомври в Международен панаир Пловдив.
По същото време стартира новата проява на националния изложбен център – Панаирът на колекционерите „Булколекто“, който се прави за първи път в България. На него ще се срещнат колекционерите и бизнесът, свързан с тяхното хоби. „Не случайно проявата е под мотото „Колекционерството – хоби, култура, инвестиции“. Филателията, нумизматиката и други подобни дейности се смятат за сериозно интелектуално занимание. Но същевременно могат да бъдат и добра инвестиция, тъй като по правило стойността на колекционерските предмети се повишава в течение на времето“, заяви главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов на пресконференция.
На изложението ще се представят филателисти и нумизматици, фирми за аксесоари, аукционна къща, експозиция от макети на 10 емблематични български сгради и уникални ретро автомобили, съобщи изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев. Участниците подписват декларации, че не нарушават Закона за опазване на паметниците на културата, а ние като организатори прилагаме специални мерки за охрана на ценностите, добави той.
Като значимо културно събитие определи двата форума Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти и на организационния комитет на „Балканфила 2010“. Страната ни е домакин на реномираната проява за четвърти път. Сега тя се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
На нея ще видим най-силните колекции от балканските държави и гости от Русия и САЩ, добави Спас Панчев. Освен експонати на Симеон Сакскобургготски и Иван Славков, посетителите ще могат да разгледат сбирки на Еър Галиц от САЩ и Николай Мандровски от Русия, които са свързани с България и са сред най-добрите в Европа и света. В специален почетен клас „Балкански филателни бисери“ ще бъдат подредени експонати със златни медали от световни изложби. Работите на участниците ще бъдат класирани от международно жури.
Най-ценната българска марка - „Обърнатата конница“, оценявана на 25 000 евро, също ще бъде на изложбата. У нас има само 5-6 от общо 25 екземпляра в света, каза Спас Панчев. „Ще покажем и някои много редки български издания от периода 1935-1940 година. Тогава са били отпечатани няколко царски блока в тираж 50-100 екземпляра, от които са запазени единични бройки“, добави той.
В конкурса за най-красива българска марка на 2010 г. публиката ще оценява 42 марки, а събралата най-много гласове ще участва в световния конкурс във Виена. Отделно в официален клас ще бъде представена продукцията на „Български пощи“ от 2006 до 2009 г. включително – общо 120 марки, пликове и печати, съобщи Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти.
Съпътстващата програма на „Балканфила 2010“ включва младежки национален конкурс, кът „Хоби“ за монети, медали, значки и екслибриси, галерия „Детско филателно творчество“. Всеки от четирите дни е посветен на определена тема: „Балканска филателия“, „Балканско пощенско сътрудничество“, „Международен панаир Пловдив“, „Европа“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във