Банкеръ Weekly

Новини

1/3 от строителните работници в Израел са от регион Бургас

Една трета от българските строителни работници, наети по трудов договор за работа в Израел, са от Бургаски регион, съобщават от местната администрация. Данните съобщи Шаул Камиса-Раз, посланик на Държавата Израел у нас по време на информационен ден, на който бяха представени възможностите за работа там на наши кофражисти, арматуристи и специалисти по поставяне на керамична облицовка на стени и подове.


Дипломатът обеща, че ще насочи усилията си квотата от 3000 работници да бъде увеличена с още 3000. Месечното възнаграждение по договор в Израел възлиза на около 2000 щ.долара.


Общо 75% от кандидатите, преминали успешно практическите изпити, заминават за работа в Израел, обясни Камелия Лозанова, изп. директор на Агенцията по заетостта. Израел има остра нужда от строителни работници, а в същото време икономическата криза влияе негативно и върху безработицата в България. С този проект ще сме си взаимно полезни, заяви още Н. Пр. Шаул Камиса-Раз. Според него спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на гражданите на двете държави, дава възможност на хора без работа да си осигурят легални и високи доходи и да повишат стандарта си на живот.


Проектът е важен за града, тъй като преди пет години Южното Черноморие беше обект на изключително голям интерес от инвеститори, което предизвика строителен бум. За съжаление, кризата рефлектира чувствително именно на заетите в този сектор и те останаха без работа. Сега, благодарение на тази спогодба, безработните строителни работници имат възможност отново да си осигурят добре заплатена работа, заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.


Информационният ден се организира от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Посолството на Израел в България, ПИБА- Израелската служба за заетост, Община Бургас и неправителствените организации Join и Sela .

Facebook logo
Бъдете с нас и във