Банкеръ Daily

Новини

13 август е Международен ден на левичарите

13 август е Международен ден на левичарите. Чества се от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.


Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор mdash; някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.


Около 10% от населението на земята е левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.


Левичарите имат предимство в ръкопашния бой главно заради елемента на изненадата. Този факт е известен на боксьорите и е използван за постигането на световен рекорд на 4 ноември 1947, когато Майк Колинс (левичар) излиза от своя ъгъл със стойка на десничар, но изведнъж променя стойката си и нанася първия (и последен) удар в мача, като нокаутира противника си Пат Броусън за 4 секунди.


Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 от James McDeveitt University, Oklahoma, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар (Само 10% от населението са левичари). Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.


Има силни доказателства, че нивото на тестостерон у родителите оказва влияние върху организацията на мозъка. Една теория твърди, че колкото е по-високо нивото на тестостерон у родителите, толкова се увеличава шансът детето да е левичар.


Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е отляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише отдясно наляво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във