Банкеръ Daily

Новини

Земеделското министерство поставя капани пред бюджета

За никого не е тайна, че земеделският министър Димитър Греков е една от най-компромисните фигури в кабинета на Пламен Орешарски. Освен че в подопечното му ведомство проблемите с усвояването на евросредства са най-големи, спасяването на европарите, които трябва да бъдат усвоени до края на годината, все още е само в сферата на мечтите на министъра, сега пък се вижда, че и сметките по предварителните разчети за бюджета му се оказали криви.


И тъй като евентуалната разпра със земеделските производители не е проблем, който може да бъде подминаван с лека ръка, особено при нестабилната ситуация, в която работи кабинетът, бюджетът на ведомството бе прекроен още по време на заседанията на парламентарната Комисия по земеделие и гори.


Първоначално размерът на държавното финансиране за 2014-а бе определено на 263 млн. лв. за национални доплащания, за специфично подпомагане и за държавна подкрепа. Предварителните разчети сочеха, че от тях 88.5 млн. лв. са предвидени за подпомагане на тютюнопроизводството, националните доплащания на площ пък трябваше да глътнат 32 млн. лв., а тези за животновъдство бяха определени на 60 млн. лева. За зеленчукопроизводители и овощари беше предвидено да бъдат осигурени близо 15 млн. лв., а останалите средства щяха да отидат в графата финансиране за държавни помощи и кредити.


Първата искра припламна още при дебата за сериозно завишените средства, предвидени за тютюнопроизводство, за сметка на останалите сектори. Безпощадно прозрачен ход, като се има предвид кои региони точно щяха да се облагодетелстват от тази щедрост...!


Назряващият конфликт с представителите на животновъдния сектор обаче очевидно постресна управляващите и мераците на началниците на земеделското ведомство, в което - за никого не е тайна - доминира Движението за права и свободи, бяха леко редуцирани още по време на първо четене на Закона за бюджета в парламентарната комисия.


Постигната бе договореност с животновъдите за значително по-голям пакет от финансова подкрепа за тях, който включва 114 млн. лв. национални доплащания за 2014-а, изплащане на оставащите до 70% от доплащанията за 2013-а до края на тази година, национални доплащания за земя, обвързани с животни - по 5 лв. за едър рогат добитък и по 1 лев за дребен рогат добитък. Между 15 и 25 млн. лв. ще отидат, за да бъдат изпълнени указанията за минималната държавна помощ за производителите съгласно Регламент №1535на общността. Държавната помощ за имунопрофилактика и развъдна дейност е определено да бъде до 15 млн. лева. За намаление на акциза за горивата и за опрощаване на кредити, сключени с Държавен фонд Земеделие за закупуването на фуражи за животните през годините от 2008-а до 2010-а, са планирани 68 млн. лева.


Очевидно управляващите най-много се впечатляват от недоволството на животновъдите, тъй като се оказва, че чрез субсидиите под различни форми в този сектор държавата ще налее в него над 230 млн. лева. По всяка вероятност това обещание дава основания на хората, работещи в този бранш, да бъдат по-спокойни за бъдещето си. Но специалисти по държавните харчове, смятат, че то е трудноизпълнимо . Причината за този песимизъм е, че не е ясно възможно ли е изобщо да бъдат получени национални доплащания за земя, обвързани с животни, тъй като подобен механизъм липсва. Що се отнася до опростяването на кредитите и трансформирането им в субсидии, както се обещава на този етап, съмнително е дали изобщо Европейската комисия ще одобри подобен модел за подпомагане...


Специалистите в бранша казват още, че дори ако обещанията са изпълними чисто технически, става ясно, че разходите в бюджета вече са от порядъка на 350 млн. лв., и то при положение, че несъбраните приходи са поне 140 млн. лева...


Дали пък опцията, заложена в новия бюджет за по-големи възможности за прехвърляне на средства между различните министерства, е дала основание за тези смели решения...?!


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във