Банкеръ Daily

Новини

Прокурори проверяват сделката с печатницата на БНБ

Сделката с печатницата на БНБ стана обект на прокурорска проверка. В петък (16 август)Софийската градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по повод медийни публикации за създаденото дружество между печатницата на националната банка и световния лидер в печатането на банкноти, френската компания Франсоа Шарл Обертюр Груп. Проверката е възложена на ДАНС, която трябва да установи има ли данни за евентуално извършено престъпление от общ характер.


Сделката между французите и Печатница на Българската народна банка АД, в което акционери са БНБ и Министерството на финансите, беше огласена през юни. Печатницата участва в капитала на съвместното дружество чрез непарична вноска (оборудване), срещу което ще придобие 30% от акциите. Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал пък стъпва у нас чрез дъщерното си дружество в Белгия. Французите се ангажират да инвестират в България повече от 22 млн. евро, които да осигурят разрастването на общата фирма.


Пръв срещу сделката се изказа бившият червен депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков, твърдейки, че става въпрос за скрита приватизация. Той призова тя да бъде разгледана на извънредното заседание на Народното събрание, свикано за прегласуването на бюджетната актуализация. Петков дори посочи, че управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят и бивш финансов министър в служебното правителство Калин Христов стоят зад корпоративната операция.


По повод на обявената от прокуратурата проверка от централната банка заявиха: БНБ изцяло се доверява на професионалния капацитет и институционална почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окаже пълно съдействие в хода на проверката. Надяваме се тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи Печатницата на БНБ. Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на Франсоа Шарл Обертюр Груп. При така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск - платен и неплатен - до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати. Дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във