Банкеръ Daily

Новини

Център – Дясно – Четвърти километър

В България около 140 хиляди души страдали от различни психични или поведенчески разстройства, сочат данните на Националния център по опазване на общественото здраве. Хубаво е, че има такъв център, нищо че общественото здраве никакво го няма. Поне добре звучи. Болно общество(пази Боже - лудо!) опазване няма.


Питаме се обаче дали стъкмистиката е част от терапията за нервно разстроените. 1900 психичноболни българи на 100 000 души население са твърде притеснителен процент. Но ако му се вържем, с оглед реалностите, ще излезе, че сме мръднали. Здравни експерти тръбят отдавна, че страната ни е на последно място в Евросъюза по разходи за здравеопазване на глава от населението (дотук нищо ново). Но специално по отношение на психичното здраве сме били на още по-последно място - това е новото! Пари, значи, няма нито за здрави, нито за болни, нито за луди, но дори в условията на това социално равенство последните са дискриминирани.


За да се преодолее изоставането, Световната здравна организация препоръчала нов метод на лечение, наречен десенсибилизация чрез движения на очите. Тези техники помагали на хората да се освободят от ярки и нежелани спомени за травматични събития. Звучи по научному, но и разбираемо. Ако не знаеш що е десенсибилизация, започваш да въртиш очите във всички посоки, докато постигнеш вътрешен мир. Въпросът е има ли нещо притеснително, ако въпреки усилията да налучкаш правилните траектории и обороти, си вече във фазата очите ти да се въртят независимо едно от друго. Иначе казано - да си станал личностно и обществено разноглед.


Завчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи предложение до Реформаторския блок за общ план за сваляне на правителството и за съвместно управление. Съображенията Борисови: Това всички център-дясно ще ги успокои, ще ги обедини, ще ги зареди с енергия и ще покаже, че можем да работим заедно след това. Център-дясното е много по-голямо от лявото. Въпросът е да накараме всички хора в тази област център-дясно да гласуват за своите си политически партии. ГЕРБ, ДСБ, СДС, партията на госпожа Кунева и кой ли не още. Това е алтернативата, това е вариантът. Иначе поотделно никой не може да бие БСП и ДПС заедно.


Слушаш и очичките ти мърдат некоординирано. Първо, се питаш какво му стана на този човек, който все биеше Станишев и Доган сам и където ги свари. Явно посттравматичният стрес от загубата на властта го е направил твърде сенсибилен (чувствителен) към перспективата да изпадне в политически гърч, та зове за колективна терапия. Терапия, но с кого? Това всичкото център-дясно, събрано на едно място, си е просто една психиатрична клиника.


Погледне ли надясно в Рефблока, Кунева среща погледа на ДСБ, които я диагностицираха като червена кукувица с план да снесе яйце в син полог. Дал и Исмаилов пък ще са лица на протеста, нищо че са с две лица - хем са довчерашни авери на Доган, хем ги пишат за хора на Ердоган, който нарече протестиращите в парка Гези вандали, анархисти и слуги на лихварския капитал. А зелените, които в цял свят са леви и се коалират със социалисти или социалдемократи, ще вдигнат крепка десница, за да са в центъра на лечението. Център-дясното се допълва от левия БЗНС, а десният СДС си прави оглушки. За капак целият Рефблок затръшна вратата пред носа на Борисов, определяйки го като символ на олигархията.


Както казва един форумец, ако сред тези цъфне и хиподилът Светльо Витков, палитрата става като в Cartoon Network. Къде ти тук психичното здраве, като медицината просто не може да смогне на подобна продуктивност. Чудим се дори на масовото прехласване по този взрив на гражданска енергия, който имал едва ли не съзидателната мощ на Големия взрив.


Гражданската енергия в български вариант е твърде съмнителен медикамент, с който да бъде лекуван срамът от дългото овчедушие. Чуйте само един от лидерите на протестиращите - Бисер Миланов, с прякор Петното. Вярно, сочен е за провокатор, ама и той си има своите граждански съображения. На упреците, че работи за кабинета Орешарски, отвръща с разкрития, че го нападат от кръга Прокопиев. Да не говорим за гражданския президент Росен Плевнелиев, откърмен с десни убеждения, но сукал ляво комсомолско мляко.


Докато въртим разногледо очички, що пък да не подсетим психиатрите ни за вазовата максима: Лудите, лудите, те да са живи! Дори родният футболен клуб Лудогорец е пред пробив в Шампионската лига, а те тръгнали да провалят решителния му домакински мач на националния стадион заради някакъв концерт. Е, за Стената на Пинк Флойд става въпрос, но ако музиката на култовата банда е интелектуално психо, устремът на разградци си е психотерапия. При това по-истинска от бутането на бутафорна стена от бели тухли, зад която няма нищо по-добро от поне още един мач сред най-добрите. Пък и белите тухли у нас не са дефицит, за разлика от белите престилки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във