Банкеръ Weekly

Новини

Задкулисие, но пък прозрачно

Родното задкулисие е най-прозрачното задкулисие в рамките на Европейския съюз. И в Чехия спипаха премиерската шайка да краде, и в Испания хванаха управляващите да си делят пари под масата, за Румъния и Гърция да не говорим. У нас обаче задкулисното крадене е толкова явно, че може да обясни необяснимото.


Станишев, Местан и компания изглеждаха решени да бранят премиера Пламен Орешарски от удари под кръста. Но в условията на родното задкулисие продължиха да го удрят, мушат и клатят ускорено и пладнешки. Преди още спорните им областни управители да са се добрали до кабинетите си, тръгнаха да затварят темата ДАНС с прозрачен избор на нов шеф. Разбирай - да изкарат двама кандидати вместо един, след което да изберат онзи, който са си намислили. Червената депутатка Татяна Буруджиева чистосърдечно и прозрачно си призна: Всичко до момента сочи, че няма чист човек в тези институции.


Нито Буруджиева, нито колегата й Антон Кутев знаели кои всъщност са номинирани за поста. Не знаели и какви ги е вършил предложеният часове по-късно от Орешарски Владимир Писанчев по скандалното дело за подслушване на журналисти Галерия. След като журналистите, пред които бяха направени тези прозрачни признания, бурно се изсмяха, Буруджиева избухна още по-прозрачно: Не ми се смейте! А колегата Кутев поясни: Как да знаем кои са обсъжданите кандидати за ДАНС, като не сме членове на ресорните комисии? Ние сме членове на културната комисия. Все едно да искате членове на вътрешната да познават шефа на операта. По-прозрачно, здраве му кажи!


Нейсе, прозрачната процедура мина с изгонване на журналистите, които не чуха концепциите на кандидатите. Но пък вътрешният министър Цветлин Йовчев увери, че и двамата стават, просто презентациите не били най-силната им част. В крайна сметка коя е най-силната им част така и не стана ясно, но депутатът Десислав Чукулов изрази плаха надежда, че ще си вършат работата, щом не са имали фирми с Румен Николов-Пашата и не са били СИК-аджии. Доста хора отговарят на тези скромни критерии, но не бяха номинирани. Пък и ако това са критериите за избор на шеф на ДАНС, редно беше отстраняването на медиите от обсъждането да бъде съчетано с присъствието на Пашата.


Прозрачност лъха и от повторното назначаване на осъждания за побой владетел на Своге Емил Иванов за управител на София-област. Първо, човекът е вътрешен, доказал се е на поста. Второ, връзките му с ВИС-2 били от нужда (Ами къде да упражнявам професията на застраховател, като по онова време имаше само ВИС и СИК?)И трето, стават грешки. Назначеният неотдавна за заместник вътрешен министър и после освободен депутат от ДПС Иван Иванов пък се оказа кадър на СИК.


Прозрачна е и замяната на Иванов на депутатската банка с разследвания за организиране на частно енерго в ромското гето в Самоков Александър Методиев-Сали. С оглед актуалните промени в енергетиката той би допринесъл за внедряването на прословутия Трети енергиен либерализационен пакет на Евросъюза. Отсега си представяме как ще либерализира пазара на енергия в интерес на протестиращите - ще им продава ток на жълтите павета под носа на съпартийците си.


Ама и ГЕРБ правят, каквото могат, с дългата резервна скамейка на Бистришките тигри. Тъкмо видяхме тефтерчето на назначения от тях национален борец срещу конфликта на интереси Филип Златанов и доминираният от хората на Бойко Борисов Столичен общински съвет избра прозрачно с тайно гласуване бившия шеф на СДВР Валери Йорданов за кмет на район Витоша. Идеята ли? Ами предишният кмет Стойко Дуков раздавал общински обекти на задкулисни цени, друго си е да пипа едно довчерашно топченге. Е, като полицейски шеф тъкмо го уволниха за това, че не си мърда пръста срещу продажбата на контрабандни цигари в столицата, но пък от такъв дялан камък всичко става - може да не работи, може и да се разработи.


В тези условия на повсеместна прозрачност на вицепрезидентката Маргарита Попова й се прищяло да види премиера Орешарски в малко по-засилена роля. А форумите въздишат: Бедни, бедни Орешарски, защо не умря при Гредетин?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във