Банкеръ Weekly

Новини

Бунтът на заможните

Протестиращите вече нито изглеждат случайни, нито случайно дошли, нито случайно озлобени. Това твърди заместник-председателят на Народно събрание Мая Манолова. Случайни или не, злобата е налице. А управниците се мъчат да разведрят обстановката. Някои успяват дори да върнат усмивките ни, макар и криви.


Завчера един такъв комик направо изтърбуши целия инструментариум на родната социология и политология. Видният депутат от левицата Антон Кутев направи истински пробив в обяснението на протестите. След като се наслушахме за финансирането им от партийни централи и за договарянето им на тайна среща в Неапол, Кутев ги обясни по гениален начин. А като всичко гениално, то е и просто, и познато - направо ни връща на земята. Както казва Айнщайн, нещата трябва да се правят по най-простия начин, но не по-просто.


Та точно Кутев обясни сега по най-достъпен начин, че протестите са форма на класова борба. На пръв поглед - нищо оригинално. Звучи дори твърде ретро, тъй като е в разрез с тезата, че класи вече няма. Но чуйте само Кутевата трактовка на въпроса: Кои са хората на протестите? Говорим за умните, образованите, за по-заможните в София. Ами нали точно техните данъци искаме да вдигнем? Много ясно сме заявили, че с промяната на плоския данък облагането на доходите на хората над 4500 лв. се вдига. Ами нормално е да протестират. Открай време това е формата на класова борба всъщност.


Така значи. Заможните се вдигат на класова борба срещу кого? Явно не е срещу пролетариата, с когото би трябвало да поддържат историческа вражда. Вдигат се срещу онези, които ще им вдигат данъците. А те са наследници (по полов или друг път)на лидерите на пролетариата. Излиза, че бунтът на заможните е срещу лидерите, а не срещу пролетариата. Ако следваме логиката, трябва да приемем, че лидерите са новата класа, и то най-омразната. Тя е срещу всички - и бедни, и заможни. А това, което я отличава, е, че не попада в никоя от двете категории. Тази нова класа е просто богата и приема хвърлената ръкавица. При това с добри намерения - за да нахрани бедните, ще освободи заможните от токсичните им активи.


В същото време колеги на Кутев по управление громят всички на тема протест. Отнесоха го медиите, които изкривявали лицето му, президентът, който не отправял верни послания, извънпарламентарните и опозиционните партии и частни интереси за стотици милиони, включително и чуждестранните монополи. Виж ги ти, заможните протестиращи, с какъв гръб разполагат. И имат безочието да викат с изкривени и озлобени лица: Оставка!, Нагли сте!, Уволнение!, Извинете се, бе!Че и не отстъпват на Кутев в хумора с лозунгаДъждът е провокация - игнорирай го!


В тази подновена класова борба Лютви Местан пита: Ако ние превърнем в нов политически стандарт протеста и обкръжаването на парламента само седмица-две след избирането на всяко ново правителство, и това бъде самодостатъчно основание правителства да подават оставка, какво ще стане с държавността и институционалността в Република България? Ама чакайте сега, господин Местан, не беше ли протестът най-върховното проявление на гражданското общество, върху което се крепи държавността? Колкото до обкръжаването на парламента, два-три полицейски кордона ще свършат работа поне на първо време. Пък ако не удържат, пуснете пеша на държавността и излезте срещу класовия враг с голи гърди и високо вдигнати чела.


Предлагаме и лозунги на кило от недалечното минало, с които да съсечете транспарантите на протестиращите. Например: На партията - вярност, на народа - чиста вода! (надпис в служба ВиК). Или: Повече камъни за народа! Може и: Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас. С леко модифициране може да ползвате: Да живее 10 септември, ден на народната милиция - единствена опора на народната власт! Продължаваме с: Всеки комсомолец - пример за хулиганите! Преминаваме през: Колкото и да работиш, все е малко! Но най-искрено ви препоръчваме: При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното!

Facebook logo
Бъдете с нас и във