Банкеръ Daily

Новини

Голи размисли сред жълтите павета

Само това ни липсваше в кипящия казан на недоволството - гей парад. При това пред очите на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който ще заседава в София под ръководството на основната мишена на протеста, лидерът на БСП Сергей Станишев. Добре, че организаторите му се отказаха от идеята и го отмениха за по-добри дни.


И предишните години парадът се провеждаше сред критики отстрана на пуританите, църквата и националистите. Засичаха го и с контрамитинги , но сегашният момент щеше да е специален. Представяте ли си сред протестиращите срещу олигархията как се врязват разголени хомосексуалисти и травестити, които да отстояват със същата сила, че и по-настървено, правата си? Не звучи много прилично, но пък можеше да се получи щом европосланиците са далеч по-смели в подкрепата си за гей парада, отколкото за протестиращите срещу олигархията?!


Не едно, две, три или четири, а цели четиринайсет чуждестранни посолства у нас излязоха с декларация в подкрепа на шествието на хората с различна сексуална ориентация. Т. нар. прайд е вече постоянен и ревностен обект на дипломатическа защита. В декларацията се припомняше, че никой не трябва да бъде дискриминиран въз основа на неговата сексуална ориентация или полова индентичност. И се посочва, че целта на демаржа е обществеността и държавните институции да бъдат насърчени в защитата на тези ценности.


За правозащитните стандарти в дванайсет от държавите, чиито посланици у нас са се подписали под декларацията, можем само да мечтаем - Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Литва, Франция, Германия, Ирландия, Холандия, Норвегия, Великобритания, САЩ. За Южна Африка има съмнение заради апартейда, който казват, че вече си е отишъл. Да ни прощават обаче сърбите - те в никой случай не са по-малко хомофоби от нас. Дори само защото реализират мъжеството си с псувни за Здравей-Здрасти.


Думата не е обаче за гей парада, а за корелацията му със ставащото на жълтите павета. В предишни години шествията на гей общността в България бяха белязани от хомофобски прояви и дори насилие. Сега насилието е пред централата на Атака, която воюва със сянката си - всички я мислят за управляваща партия, тя се сърди, че я мислят за такава. А напоследък команданте Волен Сидеров буквално изтрещя в стремежа си да обясни, че управляващи са бившите управляващи, и то по престъпен начин. Не стига това, ами и лидерът на ДПС Лютви Местан призова да не броят движението за управляващо. Вероятно двамата със Сидеров въстават срещу разголването на греховните им помисли в разрез с идеите на гей парада. Там тези помисли не само не се разголват. Те изобщо не се смятат за греховни.


Де обаче толкоз прямота у политическия ни парад? Всички виждат колко са голи и разюздани в управленско-слугинажната си похот, но те се пускат от сутрин до вечер в модни дефилета с най-актуалните морални, социални и икономичеки колекции. И ги гарнират с ретро елементи, за да са шик и да покажат приемственост. При едни ретрото черпи вдъхновение от предходното управление, при други - от недалечното минало. От такава една джуфка до медиите научихме, че соченият за един от кукловодите на прехода кадър на Държавна сигурност генерал Любен Гоцев събрал на среща в Неапол Димитър Иванов, също бивш човек на ДС, и Ахмед Доган, който пък е агент Сава от ДС. Джуфката е анонимна, предложена от г-жа К-2, което само засилва магическия й ефект. Пък и никой не си прави труда да провери напускали ли са тримата границата на конкретно посочената дата - 8 юни.


Това са обаче дреболии пред предполагаемото разголване на позициите под лъчите на средиземноморското слънце. Защото какъв кукловод на прехода ще е Любен Гоцев, ако допусне две от фигурите, чиито конци дърпа, да го будалкат чак в Неапол? Ако такава среща е имало, всичко е било сложено на масата с морските дарове и никакви посланици не са допуснати да дават акъл кое върви с чаша евроатлантически ценности и кое - не. Ценностите са си ценности, но властта иска разговори на четири до шест очи. Освен ако не е направена видеоконферентна връзка със сочения от Сидеров за ментор на Борисов Румен Николов-Пашата.


Та според джуфката планът целял да бъдат предизвикани масови протести, в които да се включат криминални елементи, лоялни на бившите управляващи. Идеята била кабинетът Орешарски да бъде свален, за да не разкрие схемите на ГЕРБ. На пръв поглед чиста теория на конспирацията, но като всяка теория на конспирацията логика има, независимо дали е измишльотина. Има логика, ама коя е тя? Едни твърдят, че е ГЕРБ-аджийска работа, защото удря кабинета Орешарски. Да, но ударът е, за да не излязат наяве схемите на ГЕРБ. Което, както и да го погледнеш, означава, че такива схеми има и разголването им е страшна срамотия.


В тази ситуация решението на Бойко Борисов да извади депутатите си от Народното събрание заради опасност от провокации внушава доверие. Предугадил целта на управляващите да ни докарат на бой, експремиерът припомни, че се бил много като малък, в резултат на което стигнал до извода, че добър бой няма. А това същото важи и за онези, които налитат да бият танцуващите гей активисти. Тоест има съвпадение в ценностите, изтъкнати от чуждите посланици. Въпросът е защо до него трябваше да се достигне по заобиколен път - през Неапол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във