Банкеръ Daily

Новини

Маскарад

Странно нещо са маските. Неслучайно, когато се появяват насън, те се превръщат в знаци с изключително значение за тълкувание на сънищата ни. Българският съновник например сочи, че видиш ли маска в съня си, ще разкриеш някаква истина, до която дълго си се домогвал. А ако самият сънуващ е с маска, това означава, че някаква дълбока тайна от интимния му живот ще стане известна на другите. Според друго тълкувание в такъв случай не трябва да се доверяваш никому. А носи ли я друг, не бива да вярваш на красиви думи и обещания...


Както се вижда от тълкуванията на нашенския съновник, в представите на народа ни маската е свързана с някаква погребана в дълбините на душата тайна, която не бива да става достояние на хората. Тайна, измама, недоверие, лъжа, спекулация - това са значенията, които фолклорът ни е видял в маската като символ.


В българския фолклор и игрите с маски заемат особено място. Те са средата, в която народният дух пряко се изявява такъв, какъвто е от векове. По традиция в повечето от тях участват мъже, заемащи най-високия социален статус в обществото.


Днес няма съмнение, че това е вековна традиция, но съществуват и съвременни интерпретации на ролята на маската и игрите с маски в културата ни. Според един такъв анализ маскирането е травестия (от итал. travestire - преобличане), често тип комична имитация, при която предрешеният използва чужди теми, сюжети или образи, за да ги принизи.


Политическата реалност днес ни предоставя възможност за още по-богати на внушения интерпретации. Какво се крие зад думите на лидера на БСП Сергей Станишев, който вече два дни повтаря като мантра, че маските трябва да паднат.


Маските трябва да паднат, няма по-добра аргументация от истината, заяви той във вторник на петия ден от протестите. Ден по-късно, в сряда, пред депутатите в парламента той отново заяви: Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие. Това лицемерие трябва да бъде разобличавано, трябва да има единен стандарт за всеки.


Анализът на казаното от Станишев трябва да започне със задължителната уговорка, че в българския обществено-политически живот думите всъщност са маски. Тук игрите с маски са нещо обичайно, дотолкова, че зрителите, тоест избирателите, не си дават сметка за това. След дълги години игри, наричани от политическия елит преход, а не маскарад, те вече са възприели маскарада като живот, а не като игра.


От началото на годината обаче се появяват все повече и все по-сериозни знаци, че досегашният обикновен зрител излиза от съзерцателен унес и вижда разликата. Той разбира, че животът му всъщност е бил безконечно представление, в което някакви маскирани хора на сцената го успиват като в древен магически ритуал, без задължителния антракт дори.


Дали обаче трябва да приемем казаното от Станишев за самопризнание, че властта измисля, режисира и сама играе играта на маските? От развиващата се на обществено-политическата сцена 23-годишна българска драма става очевидно, че нашенските политици отдавна са изгубили лицата си, възприемайки маските за физиономия. Ако се вгледаме в поколенията на политическия елит, ще видим, че дори и децата им се раждат с маски.


Истината действително е най-силният аргумент. Но тя не е изричана досега и няма да бъде изречена такава, каквато я очаква народът, който никога не е крил лицето си зад маска. Причината е проста и е формулирана от най-скандалния поет на ХХ век Алън Гинсбърг: Истина няма, има различни гледни точки. Единственият възможен катарзис (толкова употребявана дума напоследък!) за играчите в маскарада е да приемат и разберат гледната точка на хората от залата. А тя, за съжаление, е стъпила на як фундамент - недоверие и омерзение. Галерията се събуди, излизайки от дългогодишен сън. И вече нито насън, нито наяве няма да повярва на красиви думи и обещания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във