Банкеръ Daily

Новини

Спасител без ореол на месия

Веселба отвъд Марица! С това заглавие колегите от турския вестник Сабах назоваха управленската криза у нас. Че е весело, весело е - спор няма. Стига обаче да гледаш отдалеч. Но пък в един форум срещнах следната размяна на постове: Единият вика, че са блажени онези, които са се спасили от веселбата в чужбина. А друг, явно от чужбина, отвръща, че хич не им е весело, като ни гледат как се веселим. Зер и на тях тая веселба през носа им излезе, та аргатуват, където им видят очите, вместо да рахатуват край бащино огнище.


Както и да е - нека поне на комшиите да им е весело. Ама и на тях бързо им замръзна усмивката. Заради българските избори се скараха управляващи и опозиция във Великото национално събрание на Турция. Отнесе го турският премиер Ердоган, върху когото беше стоварена вината за загубването на няколко депутатски мандата от страна на ДПС. Цялата работа била, че Реджеп Ердоган бил ядосан на Ахмед Доган заради демонстрирано от Сокола неуважение. Ердоган дал зелена светлина на проекта Касим Дал, с който разединил турците в България. След тези упреци обаче в турския парламент прозвуча констатация, аналогична на тази в турския вестник, макар и невесела: В момента в България цари хаос!


Весел хаос или пълна лудница - изберете сами! След като четири години народът слушаше, че организираната престъпност е в нокаут от неспирната серия крошета и ъперкъти на ГДБОП и прокуратурата, лидерът на същата ДПС Лютви Местан обяви най-сериозно, че идват лоши дни за... организираната престъпност. Ама чакайте сега, дайте да се разберем добрите дни досега ли бяха, та им се вижда краят? И за кой ли път?


Междувременно довчерашните братя по оръжие в МВР и прокуратурата се скараха, а в резултат на енергичните си действия антимафиотите от ГДБОП ще се местят на нова работа. Прославилата се в съдебната битка с Килърите заместник главна прокурорка Ася Петрова пък поиска специализирани правомощия за... специализираната прокуратура. По западен образец. По кой образец се е специализирала досега не е ясно, но един от шефовете й преди време призна пред БАНКЕРЪ, че само името й било специализирано. Каквато специализацията, такива и резултатите - хаос мюзик.


Друга смешка - след цялата дандания около приватизацията на БДЖ Товарни превозиновият транспортен министърът Данаил Папазов обяви, че ще я спира. Икономическият министър Драгомир Стойнев пък ще преработва напълно законите в енергетиката. Загатва вече за връщане на проектите Белене и Бургас-Александруполис. Тъй де, руси и гърци също се веселят с нас, освен че им пилим нервите в ритъм: Иди ми, дойди ми.


Министърът на отбраната Ангел Найденов не само нямало да продължи военната реформа на ГЕРБ, но ще я обръща наопаки, връщайки старите условия за пенсиониране в армията и преразглеждайки плана за превъоръжаване. И външният министър Кристиян Вигенин не мисли да пада по-долу. Той пък щял да реабилитира кадрите на тоталитарните служби, понеже били потенциал, на който трябва да се разчита. Дали може е друг въпрос, но щом трябва...


Довчерашната любов народна Бойко Борисов пък изтърси, че било по-добре с такова правителство, отколкото без правителство. Но стиска зъби експремиерът и впряга партийни ресурси кабинетът Орешарски да се провали вдън земя, та той пак да стане премиер. Но не би отказал, както знаем, и президентската служба на полза роду. Разбираме го - цялата тази парламентарна досада е направо непоносима. Да не говорим за ужасяващите мигове, в които Орешарски или някой от министрите му ще вземат да прережат някоя лента пред камерите и фотоапаратите на медиите.


В тази обстановка премиерът Пламен Орешарски обеща, че в края(!!!)на мандата няма да сме по-богати и проспериращи, но ще имаме повече надежди, че пътят е прав. Дано не го пише това в плана Орешарски, че при един пълен мандат веселбата отвъд Марица може да е във вид на купон в Джурасик парк. А оценката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер , че България е практически неуправляема държава (което ще рече, че държава има само на теория) да ни се стори като комплимент.


Някои обаче нямат присъщото на комшиите балканско чувство за хумор. Колегите от германския Ди пресе например се чудят защо българите все чакат някой Спасител да ги оправи. Всички се тюхкали, философствали, дискутирали и анализирали в социалните мрежи, но забравяли, че ако политиците са лоши, то е не, защото са си лоши поначало, а защото им е било позволено да станат такива. Комунизмът научил някогашните прусаци на Балканите да приемат безропотно това, което им се поднася. Вместо да се борят за правата си, те гледали всеки пореден Спасител с увиснали от захлас ченета и широко разтворени джобове, които той да напълни. На последните избори обаче Спасител така и не се появил.


Ами сега? Ченетата пак увиснали, джобовете - съвсем празни, а борбътъ иска рънъ. Затова не щем да знаем за смях ли сме станали, или за резил у нас и в чужбина. Искаме си Спасител! Друго не ни устройва. Така че Пламен Орешарски да направи съответната корекция в плана Орешарски. Нека има надежда, пък дали пътят е прав или крив после ще му мислим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във