Банкеръ Weekly

Новини

ДАНСинг старс

Покрай избора на служебния кабинет протестите останаха леко встрани. Но само леко. За кратко. Всички се отплеснахме по поредния странен (а за много от министерските кресла - и необясним)подбор на връзкари, повечето от които няма да свършат нищо спрямо очакванията на протестиращите, но ще окичат визитките си с надпис: Министър. Макар и в служебен кабинет. С което си постилат за още по-блажно кариерно развитие, включително и в политиката. От която, както знаем, по-блажна няма.


Да се върнем обаче на самите протестиращи. И на техните лидери, доколкото някой ги брои за такива. Та на тези лидери МВР изготвило досиета, както твърди експремиерът Сергей Станишев. Това ставало по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Бившият силов министър заръчал на ведомството да дебне т. нар. лица на протеста с sms- и email-и, а някои били са поставени и под външно наблюдение. Целта била да ги дискредитират, включително и със злепоставяща информация от тяхното минало. Сред разработваните от МВР били Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев и други в столицата и страната.


Гледат, значи, ченгетата народните хора под лупа и им кроят капата. Въпросният Ангел Славчев потвърди казаното от Станишев с добавката, че имало и заплахи в интернет. Преди това обаче от ДАНС дадоха друга версия за дейността си. Те не крият, че слухтят кой как протестира и дори се хвалят, че имат достатъчно добър аналитичен потенциал, за да не допуснат заплахи от непосредствен характер. Страшно няма - протестирайте си!


Въпреки разминаването в трактовката, да приемем, че всеки си гледа работата. Да допуснем също, че Цветанов е пресолил твърдението си, че половината от по-буйните са криминално проявени. Приемаме, че всеки попоглежда в паницата на другия, за да се застрахова, че неговата ще се напълни. Или че поне няма да се разплиска. Завчера обаче единият от въпросните лидери Янаки Ганчев хвърли истинска бомба с твърдението, че Янко, Дончо и т. н. са служители на ДАНС, които били форматирани да вдигат шум за ЕРП-тата. С добавката: Подчертавам: служители на ДАНС, вербувани. Ганчев определи Ангел Славчев като главатар на групата момчетата с белия бус, която работела за БСП и енергийната мафия.


Самият Янаки Ганчев също кори МВР, че подстрекавало протестите. Контрират го, че подкупва ултраси да вършат золуми, узурпира гласа на протестиращите и иска да е лидерът на лидерите. Иначе казано, че не му е чист косъмът. Което води до подозрения, че е провокаторът на провокаторите. А може ли един топпровокатор да си върши работата като хората, ако на свой ред не е закачен от службите? Та нали една служба следи всички, които трябва, за да вербува всички, които може.


Къде обаче остава в тая ченгеджийница народната воля? Ами тя си е не само на площада и във всеки дом, но какво от това? Важно е кой стърчи върху белия бус, кой държи мегафона и кой сяда пред камерите като част от гражданската квота. Хайде сега да си представим как ще бъде променена системата, ако тежките ведомствени маси бъдат поделени между номенклатурни управленци и вербувани от службите граждански активисти. Та те ще са си свои, защото, казват, ДАНС гонела стандартите на бившата Държавна сигурност.


Защо например протестиращите не поискат гражданска квота в агенцията? Не им ли е интересна мълвата, че в модерна и европейска България агенцията може да назначи всекиго на всякакво добро местенце срещу ангажимента да докладва за колегите? Без значение ли е докъде се простират пипалата на службите в изпълнение на функцията им да пазят националната сигурност? Скучна ли е темата кой кадрува по време на прехода и колцина от добре поставените са заели предните места около държавната софра с търсене на работа по обяви? И с какви пари повечето от новите министри са плащали магистратурите и специализациите си в Америка и Европа още в зората на трудовия си стаж (и след равния старт), та сега да се кичат с тях като съветски генерали?


Янаки Ганчев прави впрочем една игрива логическа грешка. Служител на ДАНС не е равно на вербуван от ДАНС, но пък да си спомним Алексей Петров. Арестуваха го, съдиха го, но кабинетът на душманите му падна, а той е пред оправдаване. Помните ли протеста на таксиметровите шофьори пред Народното събрание през 2001 г., който заби последния пирон в ковчега на кабинета Костов? Алексей твърди, че предотвратил нахлуване в парламента, но не казва кой свика такситата пред него.


А забелязвате ли и нещо друго - никой не вика срещу смятания от българи и чужденци за главен виновник за ИЗЧЕЗВАНЕТО на държавата и за ИЗТРЕБЛЕНИЕТО на народа - съдебната система. Пред съдебната палата протести и транспаранти няма, а идеята за граждански борд в съдебната власт беше бързо и старателно прибрана. В белия бус или в ДАНС - въпрос на технология.

Facebook logo
Бъдете с нас и във