Банкеръ Weekly

Новини

Тръгва нова процедура и оздравяване на ВМЗ

Във възможно най-кратки срокове Народното събрание ще извади ВМЗ Сопот от списъка на дружествата, които се приватизират със стратегия, а Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще обяви нова процедура за раздържавяване на компанията. За това се споразумяха на среща министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на труда и социалната политика Тотю Младенов, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев и представители на синдикатите. Срещата бе свикана от министър Добрев.


Новата процедура за раздържавяване ще се проведе по критерии, избрани от Надзорния съвет на АПСК, поясни икономическият министър. Паралелно с нейния ход мениджърският екип и синдикатите във фирмата започват още от утре активна работа по оздравяване. Мениджърският екип на дружеството ще представи на синдикатите икономически анализ, който трябва да послужи като основа за оздравителния план. Целта е двата процеса да вървят едновременно, така че при следващата процедура дружеството да бъде в по-добро финансово състояние. По думите на министър Добрев оздравителният процес трябва да отнеме не месеци, а седмици.


Ще направим всичко възможно, за да избегнем фалита на дружеството, каза министър Добрев по повод предстоящото на 21 януари дело за несъстоятелност. По неговите думи от несъстоятелността нямат полза нито фирмите, нито работниците - кредитори на предприятието, защото тогава биха получили многократно по-малко от вземанията си.


Министър Добрев поясни още, че в близките дни се очаква плащане по договор с чуждестранен контрагент, което ще осигури частично изплащане на заплатите към персонала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във