Банкеръ Weekly

Новини

Край на конкубината* дядо-крава

Нане питал Вуте, като как така дои двойно повече от неговата крава. Вуте му издал тайната: Вечер влазям при нея с ведро и цигарски ханджар. Разтрия й вимето със сено, погала я, па тихо я попитам: Тая вечер млекце ли ше даваме или месце? И она се напъне...


Така идилично стояха нещата с месодобива и млеконадоя. Докато не дойдоха европейските изисквания. Поради тях 200 000 крави от около 70 000 ферми от т.нар. трета категория ще излязат от пазара на мляко в края на годината.


То ферма е силна дума, това са биосимбиози от типа дядо и крава. Оно всека капка е една моя крачка по баирите, обяснява бизнеса един такъв фермер. При такава биосимбиоза, при която дядото и кравата ползват обща мивка и тоалетна, нито дядото, нито кравата ще подобрят условията си на живот, за да изпълнят всички хигиенни изисквания на ЕС за качество на суровото мляко.


Майка ми преподаваше животновъдство, та от нея знам, че 30 литра мляко на ден е средният млеконадой. Е, как дядо ще изпие 30 литра?. Ако го трансферира в сирене, това са си 4 кила на ден. Може ли дядо да изяде 4 кг сирене, та дори и да носи чат-пат вечер в хоремага. Ако го дестилира в ракия, както прави един фермер от Панагюрище, ще го подгонят акцизните. Така кравата волю-неволю гушва ханджара.


Значи, край на конкубината Дядо-крава.


Въпросът с прясното, топло, каймаклия, наше млекце вече е решен - мляко няма да има. В момента напълно изпълнилите евроизискванията са едва 3000 ферми, в които се отглеждат към 100 000 крави. Значи, само една трета от всички налични едровимести ще влязат в ЕС.


Във връзка с прасетата, да ви кажа, ние също като американците имаме Ден на благодарността. Това е Коледа. Тогава се помилват нерези за разплод и силно фертилни свинки.


Но дори и за тях Новата година е на върха на острието... Шест квадратни метра жизнена площ иска Брюксел за всеки нерез у нас от началото на тази година. Строго е забранено свинете да бъдат стресирани или да се нарушават жизнените им права. Задължително е свинските квартири да бъдат осветени между 8 и 11 часа в денонощието. Лишените от свобода хуманоиди например ще имат 4 квадратни метра жизнено пространство в затворите едва през 2019 г, а нерезите вече имат по 6 квадратни метра, за да се обръщат свободно, да се чуват, виждат или да се подушват помежду си.


Свинете майки напуснаха вече единичните тесни кочини и карат бременността си в широки помещения, където клъбират с до 40 сродни души. Помещенията се постилат със сено или трева, осигуряващи чисто място за почивка.


Така. В резултат на тези мерки цената на свинското драно се е повишила с близо 20% - от 4.95 на 5.82 лв. за миналата година. А за последните десет години броят на прасетата е намалял пет пъти, което се обяснява и с фалитите на ферми, неуспели да покрият европейските изисквания за хуманно отношение към животните. Ако през 2002 г. в страната е имало над 3 милиона свине, през 2011 г. агростатистиката отчита едва 607 хиляди.


С овцете положението е подобно - от 16 млн. по Татово време стадата са се свили до общо 600 хил. глави.


Българският пазар на родители - кокошки и петли, в птицевъдството се е свил със 70% от началото на тази година. Европа иска те да си общуват сексуално поне на 20 км от водни басейни (заради птичия грип) и на 3 км от населени места, да не са в клетки, а да се движат свободно, като на квадратен метър да има до пет пернати.


Сега за хората. Тоалетна вътре в жилището имат 74.1% от обитаваните жилища, за 4.4 на сто тоалетната е извън жилището, но в сградата, а за 20.5 на сто е извън сградата. Това показаха данните от окончателното преброяване на населението и жилищния фонд, направено от НСИ през 2011 година.


Какви ти европейски изисквания, щом всеки четвърти нашенец ходи по себе си в турски нужник?


-------------------


*Конкубинат е термин от древното римско право (от лат. concubinatus, con=заедно, съвместно и cubo=лежа, съжителствам), чрез който се е узаконявало съвместното съжителство без брак. Жива легенда е дългогодишният конкубинат между принц Чарлз и любимата му Камила.Чавдар Цолов, животновед

Facebook logo
Бъдете с нас и във