Банкеръ Weekly

Новини

ЕЦБ запази основния лихвен процент

Европейската централна банка реши да остави без промяна нивото на основния лихвен процент на рекордно ниските 0.75 на сто. Това решение беше взето на днешното заседание на Управителния съвет на ЕЦБ.


Страдащата икономика на еврозоната, трябва да излезе от рецесията по-късно тази година, при условие, че европейските лидери продължат да работят за икономически реформи. Това заяви гуверньорът на централната банка Марио Драги по време на пресконференция. Той посочи още, че някой показатели са започнали да се стабилизират, макар и на ниски нива. Според него по-късно през тази година се очаква засилване на икономическата активност, но това няма да стане бързо.


Драги предупреди, че негативния риск за икономиката на 17-те страни от Европейския съюз, които използват еврото идва от бавното прилагане на структурните реформи в еврозоната.


ЕЦБ призова задлъжнелите правителствата да предприемат стъпки за цялостно преработване на наредбите за трудово законодателство и подобряване на икономическия растеж.


Централната банката реши да задържи процентните нива след данните от последните икономически проучвания, които показаха, че икономиката на 17-те държави от еврозоната ще се възстанови бавно, но сигурно през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във