Банкеръ Daily

Новини

Играчът на годината

Скандалите около забраната за пушене, изглежда, ще прераснат в гражданска война между пушачи и непушачи. В дъното й е премиерът Бойко Борисов, който на принципа разделяй и владей хитро изправи едни срещу други любителите на папиросите и противниците на тютюневия дим.


Докато двете воюващи страни вдигат шум до бога с протестите си пред смешния български парламент, министър-председателят и мнозинството плетат козните си, опитвайки се да прокарат на тъмно промените в Изборния кодекс. А той е далеч по-важен за обществото ни от закона за забраната за пушенето. Единият може да ни спаси от рак, но с предложените от ГЕРБ промени Изборният кодекс може да ни докара нещо много по-лошо след манипулирани и нечестни избори догодина.


Случващото се около забраната на тютюнопушенето в обществените заведения е прекрасна илюстрация за способностите на играещия футбол премиер, който еднакво добре се включва в играта и като последен в отбраната, и на върха на атаката. Маданският въздух още отеква от юни тази година, когато при влизането на забраната в сила министър-председателят сцепи тишината с възгласа си този, който пуши в заведение, е простак.


От онзи юнски ден, когато притисна пушачите като истински бистришки тигър в собственото им задимено поле, премиерът премина през различни метаморфози. Стигна се до заветното за любителите на тютюневия дим интервю на Борисов преди две седмици. Омекнал пред водещата, той великодушно обяви, че може би най-правилното е, след като темата за пушенето е толкова важна и толкова се коментира в обществото, да се повдигне в парламента. Нека депутатите я обсъдят, в края на краищата аз не съм мерило дали нещо е абсолютно правилно, заяви Борисов. Премиерът дори допусна възможността в заведенията да се пуши, ако има отделно помещение за това.


В този момент футболистът Борисов върна топката в средата на терена и се скри на ръба на засадата в очакване на гениалния пас и головия шут. Изпотените от зор зрители се хванаха за седалките и очакваха какъв ход ще отиграе герберският тим, преди да пусне последния пас. А лидерът се разтопи в тактическата схема на колективната игра и всички забравиха за него. Сред самите депутати на ГЕРБ има мнозина, които са за връщане на предишния режим на тютюнопушене, обяви Борисов и пусна топката към халфовете от парламента.


Пасът намери министъра на икономиката Делян Добрев, който пое топката на гърди и я свали ниско с думите, че подкрепя отмяната на пълната забрана за пушене. Аз обаче съм против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи, заяви той в телевизионно интервю. Официалната позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по въпроса за пушенето на закрити обществени места е, че трябва да се въведе по-гъвкав режим, уточни Добрев. Тогава той вдигна топката и я прехвърли към депутатите с думите, че в парламентарната икономическа комисия имат свежи идеи по въпроса.


Каква игра, какви перфектни подавания, каква завладяна от играта публика! В този величав момент дори либерото на отбора Росен Плевнелиев, който изненадващо се затича към предни позиции, викайки Вето, падне ли забраната!, остана забелязан. И тъкмо да повярваме, че ГЕРБ играе колективен футбол, център-нападателят Борисов си поиска топката с ясен знак. Абсолютно сме против да падне забраната. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване, каза той.


По-нататък всеки е наясно как протече играта. Тимът се отказа от колективната игра и заигра за център-нападателя си, сякаш го чака номинация за Златната обувка.


Случилото се ни кара да въздъхнем с облекчение - добре че на някого от управляващите не му е хрумнало да въведе със закон задължителното ползване на презервативи в името на народното здраве, срещу СПИН и венерически болести. Свят щеше да ни се завие от команди сложи-свали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във