Банкеръ Daily

Новини

Вратата към бъдещето

Чета стенограмата от заседанието на Министерския съвет от сряда (12 декември) и не вярвам на очите си. Земеделският министър Мирослав Найденов възкликнал възторжено: Минахме златните 80-те години на миналия век!


За щастие или не, аз си спомням тези години, определени от Миро Найденов като златни. Помня, че в годината преди да ме приемат в университета, сложих в джоба 250 лв. и се качих на влака за Будапеща. Изкарах там две щастливи и безметежни седмици, отпивайки вино, куфеейки на концертите на Хобо блус бенд, дори гледах за енти път култовия филм Коса на остров Маргит. С тези 250 лв. водих един сносен за 24-годишен младеж живот, че дори си купих и някакви хипарски парцалки.


Днес, когато вече сме минали златните 80 години от миналия век, както твърди земеделец 'b91, слагам 250 лв. в джоба и тръгвам. Минавам през Топлофикация, после през ЧЕЗ, отбивам се и до супермаркета до нас. След това споменът за онези години ми припарва под лъжичката и бъркам в джоба, за да видя дали са ми останали пари за билета до Будапеща. Остатъкът ми стига за еднопосочно пътуване до Люлин с метрото. И ми се иска да изкрещя: Абе, Миро, що ти трябва да ръчкаш миналото, откъдето освен златните 80 години ще изскочи и годината, в която ти внесе онова дърто ирландско месо, за да го ми продадеш на мен?!


Във вторник излезе статистика на Евростат, според която България е с най-ниските цени на хранителни продукти между всички страни от Европейския съюз, цепи се Найденов, сякаш е забравил, че не се намира на предизборен митинг, а на работно заседание на правителството.


В същото време тази седмица Европейската статистическа агенция изнесе данни, че в България брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък. А Националният статистически институт (НСИ) пък информира, че през 2010 г. - една година след идването на ГЕРБ на власт, границата на бедност е 283.75 лв. средномесечно на лице от домакинство. Така под прага на бедността са били 1 673 500 души, или 22.3% от населението в страната. В сравнение с предишната година относителният дял на бедното население нараства с 1.6 процентни пункта. НСИ информира още, че основният фактор, увеличаващ риска някой да попадне в групата на бедните, за преобладаващата част от населението са икономическата активност и участието им на пазара на труда. За целия наблюдаван период относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица и пенсионерите, отчита НСИ.


Що се отнася до данните за безработицата, през миналия месец тя е достигнала 11.3 процента. Според Агенцията по заетостта има увеличение с 0.3 пункта спрямо предишния месец и с 1.3 процентни пункта на годишна база. От октомври тя се увеличава с бавни, но сигурни темпове. Тримесечните данни на НСИ показват безработица от 11.5% за периода юли - септември 2012 година.


Най- ужасното е, че все повече младежи се обръщат към бюрата по труда, за да намерят работа. Една трета от всички 46 хил. новорегистрирани безработни през месеца са били на възраст до 29 години. Според националната статистика всеки пети млад човек на възраст между 15 и 29 години е бил безработен през третото тримесечие на 2012 година. Общият им брой е достигнал 122 хил. за периода юли - септември през тази година по данни на НСИ.


Понеже вече съм бил в Будапеща през 80-те златни години на миналия век, ми се ще децата ми да изживеят същите емоции, каквито ме топлят и досега. Дори обаче да извадя и последните 500 лв. от влога си, преди Дянков да ги е обложил с данък, те няма да стигнат до никъде.


За радост или за беда дъщерите ми нямат представа за онези години освен от прочетено или от разказите ми. Страшното е, че шансовете да преживеят подобни златни години са същите, каквито и да си намерят работа. Все пак някаква надежда ми вдъхва афоризма, че бъдещето е миналото, завърнало се през друга врата. В никакъв случай обаче това не е вратата, посочена от министър Найденов и от този кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във