Банкеръ Daily

Новини

Раздават картите за дигиталния ефир

Покрай предстоящото от 1 септември догодина преминаване от аналогово към цифрово разпръскване на телевизионния сигнал ще бъдат похарчени много пари. Освен рекламата на цифровизацията вече наближава и моментът за разпределението на милионите левове за осигуряване на декодери за по-бедните наши съграждани.


В преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджета за 2012-а бе предвидено до 17.5 млн. лв. да бъдат изразходвани за закупуването на декодери. Но с постановление на Министерския съвет от 18 януари тази година само 7.5 млн. лв. от тези средства бяха прехвърлени в бюджета на транспортното ведомство. Първоначално идеята бе държавата директно да купи устройства и да ги предостави на нуждаещите се. Сега обаче схемата е променена - на всяко социално слабо домакинство ще бъде даден ваучер, който да се използва за закупуване на уреда. Ваучерите ще са с номинална стойност от 60 лв., а ако декодерът е по-скъп разликата ще трябва да се доплати. И тук стигаме до най-интересната част - транспортното министерство ще организира обществена поръчка за избор на търговци, които да продават декодерите.


Без съмнение големите вериги на пазара - Техномаркет Технополис и Зора, ще са основните мераклии за многомилионната поръчка, тъй като разполагат с най-добре развитата мрежа от магазини. Впрочем именно броят на търговските обекти ще е решаващ за избора. Лидер в това отношение е Техномаркет, с 55 търговски обекта в цялата страна. Любопитното е, че преди седмицата Комисията за защита на конкуренцията разреши лихтенщайнската фирма Домтех Холдинг да придобие пряк едноличен контрол върху К енд К Електроникс ЕАД, което е собственик на Техномаркет. Справка в информационната система Дакси показва, че 100% от акциите на К енд К Електроникс държи регистрираното в Холандия дружество Technomarket Domo N.V. Според публикации в медиите обаче негов мажоритарен собственик е фондът на султана на Оман - State General Reserve Fund. Същият омански фонд е акционер и в Корпоративна търговска банка, след като през 2009-а купи 30% от кредитната институция. Банката е и кредитор на Техномаркет от началото на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във