Банкеръ Daily

Новини

София тех парк се готви за полет

Само няколко месеца след като държавният глава заяви, че София тех парк е не по-малко важен, отколкото изграждането на автомагистрала Тракия, защото трасира пътя на иновациите и създава първата в България иновационна екосистема, харченето на пари за това трасе започна.


По документи създаденото през юни София тех парк ЕАД разполага с 3 млн. лв., за да развие дейността си. Същинското му финансиране обаче ще дойде от оперативната програма Конкурентоспособност, по която са заделени цели 50 млн. евро. За да ги получи, дружеството вече е наело срещу 66 хил. лв. консултанти, които да подготвят всички необходими документи за кандидатстване. Експертите ще го съветват и по финансови и административни въпроси. Същата сума ще бъде дадена и за хонорари на адвокати, които ще предоставят специализирани юридически услуги на български и на английски език.


Безспорно всички тези дейности са необходими за една новосъздадена фирма, пък било то и държавна. Известно недоумение обаче буди фактът, че преди да е подхванала най-важните си задачи, София тех парк е успяла да обяви поръчка за покупката на самолетни билети. Предвиденият бюджет за полетите през следващите две години ще е... 300 хил. лева. Толкова, колкото плащат редица други големи институции, като Министерството на културата например. Но в София тех парк очевидно ще работят VIP-персони. Въпреки че засега на трудов договор в компанията се водят само шест човека, от които трима директори - Елица Панайотова, Николай Дончев и Владимир Пеневски.


На този фон пътуванията на президентската администрация направо бледнеят. На 1 октомври тя се споразумя с Аргус Травел едногодишните й полети да струват 100 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във