Банкеръ Daily

Новини

Домати за цар Мидас - 2

Ето че тази седмица, след дебюта си в началото на октомври пред Съдебната палата, доматът трайно навлезе в обществено-политическия живот у нас, където в последните години доминират предимно тиквите. Досега този червен като есенно слънце зеленчук се изявяваше предимно в традиционната шопска салата и салцата. Тези дни доказва, че има място и сред средствата, с които гражданското общество си служи за оценка и за контрол над държавните институции.


Традицията да се посрещат скъпи гости с питка, сол и чубрица беше пречупена в четвъртък (22 ноември) от гражданина Стефан Стойков. Той посрещна членовете на новия Висш съдебен съвет с плакат с надпис Ще бъде ли избран главен прокурор без граждански съвет към Висшия съдебен съвет? в едната ръка, а в другата - с добре омекнал червен домат. Нося домат, който за мен е символ на неуважение към институциите, подобен на обувките и яйцата в други страни, заяви гражданинът Стойков.


С огромно задоволство ще отбележим, че само преди месец в. БАНКЕРЪ направи дръзко предположение, че духът на испанската доматена фиеста La Tomatina ще извади българина из дупката, в която той шепнешком известява за магарешките уши на цар Мидас. Прогнозата залегна в темела на коментара Домати за цар Мидас и дори предположи какъв ще е маршрута, по който духът ще премине - от храма на сляпата и глуха Темида в съдебната палата, после пред покоите на премиера и неговите министри на Дондуков№ 1, с кратка отбивка до Столичната община на ул. Московска33 и с кулминация на гражданската любов пред сградата с надписа Обединението прави силата.


В тези дни, белязани все по-често от мрачни предсказания за края на света, екипът на БАНКЕРЪ даде своя принос към оптимистичните прогнози, след като предчувствието му за разрастването на La Tomatina започна да се сбъдва.


Пример за това бе и появата на известния дисидент и правозащитник Николай Колев-Босия пред Народното събрание във вторник (20 ноември). За личната си протестна акция той се беше снабдил с шест омекнали домата, напълно в духа на фиестата, за която говорим. Срещу доматите на Босия управляващите изправиха над 40 души жандармерия, полиция, полицейски автомобили и навярно още толкова цивилни оперативни работници.


Очевидно доматът предизвиква изключително неприятни асоциации сред управляващите, граничещи със страх. Може би защото съзнават, че босият у нас вече няма какво да губи и е готов да се раздели и с цървулите си, но да си каже какво му тежи на душата.


В тази връзка е любопитно дали властта няма да изкара и танкове срещу La Tomatina, ако идеята, разпространила се светкавично в социалната мрежа Фейсбук за доматен протест пред парламента тази събота, се реализира?! Инициативата е в подкрепа на Николай Колев- Босия, а страницата в мрежата е озаглавена Доматена революция, а апелът е Само една Томатина ще ги оправи.


Ще стигне ли дотам управлението на държавата, че да разсече този сложен Гордиев възел с меч, както е направил вбесеният Александър Велики някога? Босия вече е заплашен от прокурорско дело и го грози затвор от 2 години. Килията, в която евентуално ще попадне, обаче не е онази дупка, в която потъваше гласът на бръснаря от мита за цар Мидас.


Духът на La Tomatina проби митологичния унес и загърби анонимността. Той вече е тук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във