Банкеръ Daily

Новини

Европа иска затвор за банкери, манипулиращи пазара

От следващата година злоупотребата на финансовите пазари на територията на Европейския съюз ще води до тежки наказателни санкции, в това число и до престой зад решетките. За да избегнат повторение на разразилия се скандал с манипулирането на междубанковия лихвен процент LIBOR, евродепутатите от Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент гласуваха строги мерки за борба с пазарните манипулации. Преди месец предложението за регламент за злоупотреба с вътрешна информация и манипулирането на пазара бе одобрено от депутатите с 39 за , нито един против и един въздържал се. До края на декември то ще бъде разгледано от Европейския парламент и най-вероятно ще премине без проблем и през неговото сито.


Регламентът предвижда банковите и финансови мениджъри в ЕС, които търгуват или се възползват в своя изгода от вътрешната информация, с която разполагат, да не могат да се измъкват от капана на правосъдието. Брюксел смята да задължи странитe членки да въведат в местното си законодателство минимум пет години затвор за злоупотреби при търговия с вътрешна информация, както и за предоставянето на заблуждаващи сведения от банките при прогнозите им за разходите, с които е свързано определено финансиране. Изкушените да пуснат фалшиви сигнали в медиите пък рискуват поне две години зад решетките.


Европейският регламент ще обхваща всички злоупотреби при търгуване с финансови инструменти, в това число и такива, свързани с лихвени проценти, международни валути, индекси, деривативни инструменти.


При дебатите в Комисията по икономически и парични въпроси евродепутатите заявиха, че искат санкциите да станат публично достояние, а банковите измамници да бъдат назовани. Имаме нужда от по-стриктни правила в целия Европейски съюз. Това е единен европейски пазар и трябва да има едни и същи санкции във всички страни. Трябва да се премахне възможността наказанията за подобни престъпления да бъдат избегнати, заяви докладчикът по темата евродепутат Шарън Боулс. България бе дадена няколко пъти за пример от Боулс като страна, в която можеш лесно да извършиш този бизнес и да ти се размине. Заедно с Чехия, Австрия и Словения страната ни бе поставена в листата на местата без криминални санкции при търговия с вътрешна информация на фондовата борса. Друг е въпросът че Боулс явно не знае, че нашият капиталов пазар върти по 50-60 хил. лв. оборот на ден. Иначе въобще нямаше да си прави труда да ни споменава.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във