Банкеръ Daily

Новини

В капана на конспирацията

Шеговито-печалното твърдение, че днешните властимащи управляват държавата с прийомите, с които се ръководи улична банда, е изричано много пъти и по много поводи. След несъстоялата се клетва на избрания от Народното събрание член на конституционния съд Венета Марковска обаче стана безпощадно ясно, че законите, по които живее бандата и законите, по които функционира държавата, дори смътно не си приличат. И май само управляващите още не са го разбрали.


Банда се управлява в конспирация, договорки, сплашване, силов натиск и изнудване. Държавата - с правила, прозрачни процедури, ясни прерогативи на институциите и коректни взаимоотношения между тях.


И макар драмата да стана известна като Казусът Марковска, тя отдавна няма нищо общо с едноименната съдийка. Поне от момента, когато 127 народни представители дадоха гласа си за това тя да е член на КС от квотата на парламента.


А сега да съчиним една история... Имената, които използваме в нея, са на действителни хора с действителни длъжности, но това е просто за прегледност.


И така - на председателя на Върховния административен съд му трябва нов заместник - със стария не се разбира, не му пасва характерът му и прочие... Той отива при един министър и висок партиен функционер и му споделя болката си. И решават - разгеле, предстои попълване на състава на КС, що да не опитаме. Предлагат на въпросния заместник-председател сделка - деветгодишен мандат, след него - пенсия без ограничения, почетно оттегляне... Накратко - сделката става. И за да няма излишни ядове, кандидатурата издигат не депутати от управляващото мнозинство, а независими, които впрочем са част от него (но неофициално).


По-нататък историята е известна - силово и без обсъждания кандидатурата е добутана до пленарната зала (макар сигнал срещу кандидата да е постъпил в събранието), набързо е гласувана и избрана. Но - изненада - не само родното общество и отделни вестници се възпротивяват, ами и Европейската комисия критикува процедурата на избора заради непрозрачност и съмнения в изрядността на репутацията на кандидата. Първата реакция на бандата (пардон - властта) е да защити своя човек и тя се опъва и на обществото, и на европейците. Но след ден става ясно, че работата е дебела, главатарите привикват своя човек и му казват: слушай, тая няма да стане, хванаха ни, трябва да се оттеглиш... Обявяват го и публично - премиерът Борисов, президентът Плевнелиев, правосъдният министър Ковачева, която даже обяснява, че репутацията на един човек не бива да се поставя над репутацията на държавата. Сиреч, точно обратното на това, което са направили преди това, поставяйки интересите на един или няколко души над интересите на държавата...


Човекът обаче отказва. Да не гадаем за причините...


И тогава президентът Плевнелиев и досегашният председател на Конституционния съд Евгени Танчев измислят друга конспирация - няма да дадат на Марковска възможност да се закълне и така ще я спънат на прага на съда. Което и стана в четвъртък - Плевнелиев се фръцна и напусна залата, а Танчев обяви, че без него клетва не може да има. С обща безотговорност двамата зачеркнаха волята на избраните от суверена представители. Други да му мислят как спазва и ще спазва този президент конституцията и как я е тълкувал този съдия.


А ако продължим да съчиняваме - след създадения и похвален от премиера и част от медиите прецедент нищо не му пречи на президента след следващите избори, например да не хареса победителите - и да не им даде мандат, например. Направо да не ги приеме... Все пак той е човек с характер.


Сега засега обаче положението е хуже губернаторское, Марковска хем е съдия, хем не е! Хем щяла да се откаже от поста, хем като я оскърбили, щяла да съди България! И най-вероятно ще я осъди. Кой ще осъди обаче циркаджиите във властта, които първо я избраха, после я поругаха, а сега и ще я разследват. В казуса Марковска ясно е само едно: сметката ще я плати отново данъкоплатеца, който и в тази пиеска играе ролята на храстче.


И още една питанка има - ще видим в коя столица ще седне в посланическото кресло проф. Евгени Танчев. По законите на бандата за такава услуга се плаща!

Facebook logo
Бъдете с нас и във