Банкеръ Daily

Новини

Парите за здраве следват частните клиники

Столичната Сити Клиник е свързана с частни здравни фондове и босове от птицевъдния и строителния бизнес

От Националната здравноосигурителна каса през 2013-а ще излязат рекордните 2.7 млрд. лв., като с голяма част от парите ще бъдат платени услуги в болничната помощ. Лесният достъп до публичните средства на ведомството е факт и затова все повече частници рискуват с мултимилионни инвестиции в нови болници и клиники. Управителят на касата д-р Пламен Цеков неведнъж заяви, че София е презадоволена с над 3000 легла, но въпреки това апетитите за строеж на здравни заведения продължават да са големи. Пазарджишкият бизнесмен д-р Михаил Тиков например инвестира почти 40 млн. лв. за изграждането и оборудването на Софиямед. С турски капитали се строи огромна болница в кв. Овча купел, начело на която, твърди се, ще застане д-р Спас Спасков. Тя трябва да надхвърли вложените през 2006-а от Токушукай медикъл корпорейшън 120 млн. евро в Токуда болница София. Планиран е и строежът на още две многопрофилни болници - Д-р Щерев и МБАЛ Надежда.


Докато правителството ударно закрива и преструктурира общинското здравеопазване, а университетските и областните лечебници затъват в дългове, частните заведения едно по едно се настаняват комфортно на държавната трапеза, получавайки милиони от обществените пари. И никой не може да ги спре. Няма действаща здравна карта, която да регламентира броя на необходимите болници и да ги разпредели между държавна, общинска и частна собственост. Затварянето пък дори на една клиника би се приело като дискриминация спрямо пациентите и правото им на избор на здравни услуги.


Модерните клиники подготвят излизането си на здравния пазар с шумни рекламни и медийни кампании. Новопостроената на столичния Околовръстен път Сити Клиник, според един от собствениците й - Илиан Григоров, ще разполага с най-добрите диагностични апарати на Филипс, ще обучава рентгенолози, ще изпраща лекари на стаж в Европа и САЩ и дори ще използва американски светила в медицината като консултанти. Зад осъществяването на амбициозния проект очевидно се крият мащабни инвестиции. Неслучайно преди време бъдещият управител на болницата в София Андрей Марков каза, че в нея и във варненския й аналог ще бъдат вложени по около 12.5 млн. евро. Логичен е въпросът кои са хората, които в условията на финансова криза могат да загробят толкова голяма сума и да чакат възвръщаемост най-рано след десет години, дори и да бъдат допуснати до парите на здравната каса?


Ако тръгнем по следите на финансирането на Сити Клиник, ще установим, че тя има твърде любопитна история, в която се преплитат мащабни инвеститорски интереси. Справка в Търговския регистър показва, че сред сегашните й собственици са панамска офшорка, бивши управители на частни здравни фондове, бизнесмени от птицевъдния и строителния бизнес, както и служител на Института по икономическа политика. Първоначалната идея за създаване на верига от болници с американски капитали Сити Клиник е на американския фонд Southeast Europe Equity Fund II (SEEF II). През 2007-а той стъпи на българския пазар, закупувайки дружеството Български здравноосигурителен фонд и го преименува на Юнайтед здравно осигуряване. Любопитното е, че въпросният SEEF II е управляван от друг инвестиционен фонд - Bedminster Capital Management, който произлиза от компания на американския милиардер и филантроп Джордж Сорос. След като купи Юнайтед, SEEF II придоби и построи здравни заведения в София, Пловдив и Варна, в които инвестира десетки милиони левове. Остава загадка защо след като решиха да се оттеглят от България, американците продадоха клиниките си за жълти стотинки, като едновременно с това изтъргуваха и пазарния си дял в частното здравно осигуряване на Евроинс само за 350 хиляди лева...?


Бившият управител на Български здравноосигурителен фонд Илиан Григоров и членовете на съвета на директорите на наследника му Юнайтед здравно осигуряване - Андрей Марков и Венелина Милева (подписваща се като Атанасова), заедно с Петър Дудоленски се възползват прекрасно от невероятната американска промоция. Четиримата


регистрират нов фонд - Сити Хелткеър С.а.р.л.

в Люксембург с първоначален капитал от 760 хил. евро и чрез българското си дъщерно дружество Медикъл 2010 купуват варненската Сити Клиник, през която годишно преминават към 60 хил. пациенти. Тя притежава уникална за нашата страна диагностична техника и освен това е печеливша, като приходите й за 2010-а са 2.3 млн. лева. По думите на Андрей Марков за поликлиниката са платени едва 300 хил. лв., колкото са задълженията й по лизингови вноски и към доставчици.


Във варненската Сити Клиник обаче не всичко върви по мед и масло. Името й бе сериозно дискредитирано след трагичния инцидент с 23-годишната Дарина Григорова от Варна. На 26 януари 2012-а тя постъпва за рутинна операция на сливици и дори си плаща 200 лв. за избор на екип. Но издъхва ден по-късно. Проверката на Регионалната здравна инспекция установи, че при осъществяването на безобидната интервенция и в последвалото долекуване са допуснати сериозни грешки, които се оказват фатални за живота на младата жена. След операцията Дарина остава в клиниката уж за 24-часово наблюдение, но дежурен лекар няма, а тя е в компанията на майка си и една медицинска сестра. На другата сутрин към 10.00 часа Дарина се опитва да се изправи, усеща замайване и се оплаква на сестрата. Кръвното е нормално, затова й пускат лабораторни изследвания на кръв. Според медиците в Сити Клиник пациентката не е съобщила за повръщане на кръв или кървави храчки, но преглед от специалист по уши, нос, гърло установява, че около оперативната рана има съсирек.


Хирургът д-р Димитър Габровски от Св. Анна, работещ на граждански договор в Сити Клиник, в разрез с правилата, назначава по телефона вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства, а след това транспортиране до неговата болница. Банката изтича за час, а Дарина колабира при опита да бъде преместена. Д-р Габровски пристига в частната клиника, събира екип и се опитва да спре кръвотечението с два допълнителни шева. Когато жената излиза от упойка, започва да губи пулс. Специализиран екип от болница Св. Анна я откарва в реанимацията, където след двучасова борба тя умира от остра кръвозагуба. Патоанатомите установяват, че органите на младата жена са пропити с кръв, текла през цялата нощ, когато е била оставена без лекарски надзор.


Месец по-късно родителите и близките на починалата разкриха, че Сити Клиник няма право да прелива кръв, но въпреки това извършва операции. Скандалният факт бе признат и от управителката Венелина Милева, а Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство по чл. 123 от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание лишаване от свобода от една до шест години за причинена смърт поради немарливост или незнание при изпълнение на служебни задължения. Медии пък нарекоха лечебното заведение клиниката убиец, припомняйки, че в нея преди около две години, отново при операция на сливици, почина 6-годишният Марин от Белослав. Родителите му още търсят отговор на въпроса кой е виновен за смъртта на детето им?


Скандалът във Варна обаче не спира собствениците на Сити Хелткеър С.а.р.л. чрез българското си дружество Сити Хоспиталс Енд Клиникс да инвестират милиони в построяването на Сити клиник кардиологичен център многопрофилна болница за активно лечение, вече изгряла на Околовръстен път №127в София. За целта дружественият капитал е вдигнат на 2.42 млн. евро, а палитрата от собственици става все по-колоритна. Споменатият Петър Дудоленски, увеличил собствеността си на 337 680 дружествени дяла, е познат като изпълнителен директор на израелската компания Real Estate Services Bulgaria (RESB). Тя и фирмата Ocifинвестираха в Мол Пловдив, Мол София, Мол Русе, Мол Стара Загора и в офис сградата Парк Тауър в столицата. RESB е 100% собственост на Cinema City International, която пък е кинооператор с над 600 мултиплекса в Европа и в Израел, включително и триизмерните кина IMAX за Централна и Югоизточна Европа.


Сред акционерите на Сити Хелткейр С.а.р.л.


вече фигурира и името на Лука Ангелов

- единият от собствениците на най-голямата птицекланица на Балканите - Градус-1, както и синът на брат му - Ангел Ангелов, държащи по 337 680 дяла. В портфолиото на братя Лука и Иван Ангелови влизат птицекомбинати в Чирпан, Ямбол, Хасково, Нова Загора и Кортенски минерални бани, птицекланица Стара Загора и фуражният завод Нова Загора. Те притежават и Бисер Олива, водещ производител на олио, и имат дял в Мол Стара Загора. Състоянието им се оценява на почти 100 млн. лв., като някои медии свързват възхода на империята Градус с правителството на Симеон Сакскобургготски. Други обаче твърдят, че братята са по-близки до БСП. Може би малцина си спомнят как по време на истерията с птичия грип през 2006-а шестима министри от тройната коалиция бяха гости на угощението на Градус в столичния ресторант Максим, където похапнаха пилешко и яйца, за да ударят едно рамо на бранша.


Не е за пропускане и фактът, че именно Градус -1 подариха в четвъртък (15 ноември) цяло печено теленце на премиера Бойко Борисов и съотборниците му от Бистришките тигри по случай спечелването на купата на ветераните. Птицепроизводителят изплува и след скандала за платените от земеделския министър Мирослав Найденов десетки хиляди лева за профили на селската програма в социалните мрежи. Тогава се оказа, че бившата му пиарка Кристина Спасова незнайно как е успяла да купи за около половин милион лева в брой два луксозни апартамента в офис сграда на бул. България в София. Единият от тях - с площ 187 кв. м в кв. Манастирски ливади, е купен именно от Градус-1.


Името на Лука Ангелов бе замесено и в имотния скандал в Приморско, в който едно от главните действащи лица бе дъщерята на съдията от Върховния административен съд Панайот Генков - Ваня Генкова. Тя бе декларирала, че живее с петима души в малко жилище и общината й отпусна земя, върху която Генкова построи четириетажна сграда. През 2009-а Ваня Генкова продаде два апартамента на баща си и три на бизнесмена Лука Ангелов. На свой ред в края на същата година Панайот Генков и съпругата му Жанета продадоха жилищата си в кооперацията на брата на Лука Ангелов - Иван. И двамата бизнесмени по същото време имат дела в отделението на ВАС, на което Генков е председател. Лука Ангелов бе и в Общинския съвет на Панагюрище, но се оттегли по здравословни причини, след като половин година не беше посещавал заседания.


Чуждестранната връзка при собствениците на Сити Хелткейр С.а.р.л. се олицетворява от Анета Димитрова, представител на Института за икономическа политика в Сингапур, която е попадала и в кандидатската листа на партия Граждански съюз за нова България за избор на български депутати за Европарламента. В едно от изказванията си Димитрова тематично посочва, че имаме зле работещо здравеопазване.


В списъка на собствениците е и офшорката Алворада Инс., регистрирана в Панама, за чиято дейност няма сведения. А последен в редицата, но не и по значимост, е националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров. Напоследък той е защитник на тезата, че здравната каса трябва да се откаже от годишните лимити, за да не ощетява болниците, лекуващи по най-високите стандарти. Дали това ще се случи в столичната Сити Клиник, предстои да разберем съвсем скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във