Банкеръ Daily

Новини

Гладни, но трупат!

Имаше по Тошово време един виц, който си беше жива истина. Дошъл японски спец да внедрява електронна техника у нас и изкарал три месеца. Когато се прибрал в родината си, колегите го налетели да разкаже що за народ са българите. Не знам, рекъл, нищо не разбрах. Сутрин се блъскат като луди по трамваи и автобуси - бързат да се подпишат. А като се подпишат, не работят. Не работят, ама и пари не вземат. Пари не вземат, а пазаруват. И като пазаруват - псуват. Псуват и пак гласуват!


Загадката на българската народопсихология не е от вчера. Че и все по-загадъчна става. Тъкмо бяха успели да ни убедят, че Иван Хаджийски е разгадал пъзела Бит и душевност на нашия народ, и той пак взе да се оплита. Тия дни го дозаплете НЦИОМ. Хората, които ползват науката и електрониката, за да правят максимално достоверни снимки на обществото, направо ни ошашавиха Аз-а. Криза е, мислехме, че сме гладни и голи... А се оказва, че пестим от храна и дрехи, за да пушим и пием.


В името на насъщните нужди режем и разходите за битови сметки, транспорт, почивки, лекарства. Вече не ходим на заведения, нито на гости, казват 4/5 от българите. За заведенията - ясно. Но защо пък не на гости? Дори в сиромашката Виденова зима се ходеше на заведения, а ходенето на гости, при което всеки носи по нещо, си е класическа алтернатива.


Да допуснем все пак, че тютюнът и пиячката са опиум за народа, без който не може. Извън тази чудатост нещата сякаш се понаместват. Криза е. От безпаричие 60% от българите не купуват книги, а близо половината са се отказали от използването на телефон. Отказите от планирани на едро покупки или от ремонт на жилището са масови. Сходна е картинката и с погасяването на кредитите, които българите вземаха пак масово, за да станат бели хора. Сега мъката при погасяването им е сърцераздирателна, въпреки че лихвите уж падат.


Изцяло в тон с горното е неизкоренимата традиция за слагане на зимнина. Криза е. Буркани варят 3/4 от домакинствата. Съотношението е същото и при хората със стандарт на живот около и над средния. НЦИОМ не казва нищо за консервните навици на българите с висок стандарт на живот, но подозираме, че и при тях не са съвсем на изчезване. Виж, онези със стандарт над високия може и да са архивирали тези умения, но не е късно да ги размразят. Все пак, криза е!


И така - българинът се връща в изходните позиции от иванхаджийско време. Беден, гладен, търсещ утеха в цигарката и чашката. Но пък анализ на банковия сектор ни уверява в обратното - финансовото богатство на домакинствата нараснало с цели 12 на сто, а на спестяванията им - с 14 на сто. При това, пак според статистиката, забогатяващите домакинства изплащали с усилени темпове дълговете си!? Не взимали повече кредити и не ползвали толкова често кредитните си карти. Богатеем, значи! Трупаме излишното в банките, а с остатъка пием, пушим и варим буркани. Значи няма криза!


Да заповяда следващият японец с най-мощния суперкомпютър, за да обясни ставащото. Пък ако не успее, да обяснява на сънародниците си, каквото си знае!

Facebook logo
Бъдете с нас и във