Банкеръ Daily

Новини

Страната на падащите предмети

Старото клише, че България е страната на абсурдите, намира потвърждение с последните нелепи инциденти, при които нищо неподозиращи хора стават жертви на падащи предмети. Сякаш всекидневните грижи и притеснения не са достатъчни, ами вече става все по-наложително от време на време, докато ходим по улиците, да хвърляме по един поглед нагоре, за да не ни се стовари нещо върху главите. В понеделник 26-годишен мъж остави сираче на годинка , след като беше премазан от дърво в Бургас.


Случката спокойно би могла да мине за битов инцидент, ако не беше част от опасна тенденция с фатални последици. Прекалено често взеха да падат дърветата напоследък. Последните случаи, при които имаше ранени хора, бяха в Пазарджик и в София. През април в Шумен по такъв начин загуби живота си и дете на две години. Преди няколко месеца станах свидетел как на ул. Опълченска в центъра на София възрастен човек се размина за малко със зловещо строшило се масивно дърво, строполило се на метър от него. Миналия месец пък жена загина в Пловдив, след като върху нея се стовари тролейбусна жица.


Кои са причините за подобни инциденти? И доколко те са инциденти, т.е. наистина ли стават случайно? Всичко сочи, че вината е на местните и държавните власти, които не могат да стопанисват добре повереното им пространство или да контролират ефективно онези, които го стопанисват. При последния фатален случай в Бургас вятърът е достигнал до 40 м в секунда, а синоптиците рапортуваха, че е имало особено атмосферно влияние, при което вятърът много променял скоростта си. Сигурно наистина е било така. При последвалата проверка е установено, че поне още четири дървета в центъра били опасни. Искам възможно най-бързо оповестяване на резултатите, независимо какви и за кого ще бъдат последствията, закани се кметът на града Димитър Николов. Той обясни, че в края на миналата година, когато за последен път е била направена проверка на дърветата, падналото е било отбелязано като във видимо добро състояние. По същото време жалбите на живеещите наоколо срещу отсичането на дърветата и заведените дела надвишават значително подадените сигнали за опасни дървета, добави той. От казаното дотук излиза, че по всяка вероятност виновни за пореден път ще излязат съседите, дърветата и вятърът. Никой от които, естествено, не може да бъде подведен под съдебна отговорност.


В Пловдив историята е още по-смущаваща. Докато 42-годишната жена пресича пешеходната пътека, камион къса контактната тролейбусна мрежа, която пада върху нея и я убива. Ако всички изисквания на движение за извънгабаритни товари са били спазвани, едва ли щеше да се стигне дотук. Изглежда логично шофьорът на камиона да е отговорен, още повече че не е спрял, тъй като твърди, че не е разбрал какво се е случило. Срещу него вече са повдигнати обвинения. Но внимавайте - в месеца преди трагедията е имало четири подобни инцидента на същата улица, а жиците са паднали три пъти! Впрочем това е място, на което изобщо не минават тролеи. За това дали са били взети адекватни мерки може да се съди по това, че само след десетина дни в града отново бе съборена контактна мрежа. Неин собственик впрочем е не общината, а частната фирма Градски транспорт, в която преди дни влезе съдия-изпълнител заради просрочен лизинг. Това впрочем ни най-малко не оневинява общината и държавата, които, особено в подобни сфери, би трябвало да имат механизми, с които да накарат компаниите да поддържат стандарти на безопасност. По традиция едва ли ще има виновни за смъртта на жената, освен шофьора. А и според кмета Иван Тотев никой не може да бъде обвиняван за трагичния инцидент.


Проблемът всъщност е толкова стар, че би било смешно за него да се обвиняват единствено настоящите или бившите управляващи. Цяла България е като смачкана под тежестта на внезапно паднал изгнил дънер. За това вина имат и всички власти, и всички ние, които доброволно се отказахме да ги контролираме, защото това не е лесна задача. Виновна е колективната безотговорност, която като гангрена е обхванала обществото. Нека не забравяме и че през тази седмица (на 19 септември) се навършиха шест години от смъртта на две момичета, които бяха смазани под тухлените отломки на падналата сграда на улица Алабин в София. Техните близки също едва ли ще получат възмездие.


И ако си мислите, че в страната на падащите предмети на вас може да ви се размине, имайте предвид, че съчетанието на безхаберието и сляпата случайност рано или късно винаги довежда до лоши последици за всички. Които могат да бъдат и фатални. Така че следващия път, когато потънали във всекидневна скука и мисли за пари, лични и семейни проблеми, крачите нейде из България, не забравяйте да поглеждате от време на време нагоре. Може да се окаже полезно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във