Банкеръ Daily

Новини

В новия брой 35 на вестник БАНКЕРЪ четете:

НОМЕРЪТ С ФАЛИТИТЕ СЛИЗА ОТ СЦЕНАТА


Умишлените фалити на търговски дружества се превърнаха в един от най-страшните рецидиви по време на кризата. За изминалите две години съдилищата бяха затрупани с молби за откриване на процедури за обявяване в несъстоятелност. Повечето от тях са поискани от кредиторите на закъсали компании, но не са малко и молбите на самите длъжници. Обаче се оказва, че по-често това е правен трик, с който фирмите искат да спасят активите и имуществото си от своите кредитори. Това е причината още в началото на новата сесия на парламента, която започва на 4 септември, в Народното събрание да бъде внесено предложение за изменение и допълнение на Търговския закон, предназначено да ограничи възможностите за умишлени фалити.


nbsp;


ДВАЙСЕТ МИЛИАРДА ЕВРО РАЗЛИКА ВЪВ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ?!


Едно е, когато излезе официална информация, че брутният вътрешен дълг на България е 35.78 млрд. евро (90.1% от брутния вътрешен продукт), и съвсем друго - когато в края на същото това съобщение прочетеш, че нетният размер на същия този дълг е 15.22 млрд. евро (38.3% от БВП). Разликата - 20.56 млрд. евро, е повече от двойна. А разминаването между двете числа като абсолютни стойности е умопомрачително. Само за сравнение ще посочим, че несъответствието от 20.56 млрд. лв. между брутния и нетния външен дълг на българската икономика се равнява на приходната част на два държавни бюджета за 2012-а.


Веднага ще успокоим правителствените душмани, че не сме разкрили някаква зловеща манипулация или скандален пропуск в статистиката.


nbsp;


ДЯНКОВ ПРИВАТИЗИРА И ДЪРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ


След като стегна примката около приходите от държавните фирми и част от парите на общините, сега финансовият министър Симеон Дянков се готви да приватизира и държавните разходи, свързани с местната власт. Това, според експерти, е основният тон в проекта за Закон за публичните финанси. Самият министър леко открехна вратата, като прати благ хабер на общините. Той обяви, че ще предложи на Националното сдружение на общините да се създаде фонд за стимулиране на общините и че очаква от организацията да предложи какъв да е обемът на средствата във фонда. Може да започнeм от 50 млн. лв. и с годините средствата да нарастват, даде произволен пример вицепремиерът. Идеята му е средствата от този фонд да се дават на общините по методология, съставена от сдружението.


nbsp;


МОРСКИТЕ ГУБЕРНАТОРИ С ОЩЕ ОТГОВОРНОСТИ


Поредна промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще бъде внесена между първо и второ четене от варненския депутат от ГЕРБ Димитър Атанасов още в първия ден (3 септември) след ваканцията на Народното събрание. Той предлага от следващия летен сезон на плажовете, за които не се намериха концесионери, също да се наемат спасители. Атанасов се основава на факта, че по нашето Черноморие има близо 220 плажа, но от тях само около 80 са дадени на концесия, тридесетина са под наем, а за 63 никой не отговаря. На територията на област Бургас не са се явили мераклии да стопанисват 32 от плажовете. В Добричко никой не е пожелал 16 плажа, а във Варненска област без стопанин са останали петнадесет.


nbsp;


ТРИ АКУЛИ ЗАХАПАХА МОРСКАТА ГАРА НА БУРГАС


Високите изисквания и кратките срокове, поставени от държавата за строителството на първия пасажерски пристанищен терминал у нас след промените от 89-а, изглежда, охладиха мераците на строителния бизнес. Въпреки сигурните приходи от 4 млн. лв. в процедурата за изграждането на Морска гара в Бургас се включиха само три консорциума. Интересното е, че оценителната комисия не обяви конкретен срок за класиране на кандидатите. Известно е само, че ценовите им оферти на участниците ще бъдат отворени след допълнително уведомление. По план предложенията ще се оценят на базата на различни показатели, като цената ще има само 20% тежест.


nbsp;


САМОЛЕТЪТ НА ЧЕРЕПА КАЦНА ПРИ ГЪРНЕТО


Изкушаваме се да напишем една история за дълг, самолет и сделка, в която участват двама много известни бизнесмени, точно в този мутренско журналистически стил, в който е заглавието. И сигурно щяхме да го направим, ако искахме на всяка цена да се харесаме на широката публика и да сме оборотни, както се изразяват в някои среди. Но все пак решихме да останем верни на добрия тон и стил, който вестник БАНКЕРЪ винаги е спазвал. А историята за дълга и самолета е интересна...


nbsp;


ФАНДЪКОВА СЕ РАЗВИХРИ С РЕКЛАМИТЕ


На фона на свитите до крайност рекламни бюджети държавата се превърна през последната година-година и половина в най-големия играч на този пазар с множеството си мероприятия за популяризиране на различните мерки и дейности по линия на европейските фондове. И докато досега подобни акции бяха запазена марка на министерствата и най-вече на земеделското, в раздаването на пари напоследък ударно се е включи и Столичната община. Само за последния месец администрацията на Йорданка Фандъкова е обявила цяла редица конкурси за информация и публичност на различни проекти, финансирани от оперативните програми. Тази свръхактивност изглежда още по-странна поради факта, че зад гърба си кметството няма нито една подобна проява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във