Банкеръ Daily

Новини

Всички купуват “Труд” и “24 часа”

Опашка от кандидат-купувачи на бившите ВАЦ-ови вестници ldquo;24 часаrdquo; и ldquo;Трудrdquo; задръсти вчера ldquo;Цариградско шосеrdquo;. Репортер на ldquo;БАНКЕРЪrdquo; разпозна сред нетърпеливите да придобият двата всекидневника, заедно с прилежащите им издания като ldquo;168 часаrdquo; и ldquo;Седмичен трудrdquo;, както и апетитната сграда на Полиграфическия комплекс, български и световни знаменитости.


Сред най-заинтересованите беше канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя обаче отказа да даде дори и кратко интервю за българските медии, защото задълбочено обмисляше европейската стратегия как да предотврати нахлуването на нови гръцки капитали в България. Освен това бе обзета от манията да прецака и наперени италиански бизнесмени, пратени от Силвио Берлускони. Бившият премиер на Италия решил, че на всяка цена ще разшири медийната си империя. И то точно тук. Подпомагането на българската икономика щяла да му отвори отново пътя към сърцето на любимата му Дарина Павлова. Тя щяла да се зарадва силно, че Силвио ще се хвърли в медийния пъзел на Балканите като храбър лъв и на мига щяла да забрави любовните му забежки с по-младата й съперница, за която нахалните медии на Апенините писаха, че очаква дете от неостаряващия Дон Жуан.


ldquo;Еничаритеrdquo; на Силвио пресмятали пък как да изритат от сделката Никола Саркози, който искал да купи вестниците, за да намери най-накрая работа на сегашната си съпруга Карла Бруни. В момента и двамата - и бившият френски президент, и някогашната моделка били тежко отегчени след края на мандата му, често се карали, налегнала ги безработица и затова Сарко решил да намери достойно занимание поне на благоверната си. Ако придобиел двата най-тиражни някога всекидневника, веднага щял да я назначи за моден редактор в неделните издания, а всяка събота щял да пуска с вестниците и по един диск с нейни песни. Част от сградата на Полиграфическия комбинат, обявена за паметник на културата, щял да превърне в забавачница за малките наследници на световния политически елит. Разбира се, ако и Силвио се включи в инвестицията.


Всички тези знаменитости обаче не подозираха задкулисното участие и на Владимир Путин, който реши също да се включи в наддаването за ексВАЦ-овете. Сделката обаче щяла да бъде замаскирана и обвързана с пускането на ldquo;Южен потокrdquo; през есента, а целта - да се стопира пусирайътското движение и у нас.


Заради международната конкуренция и нечовешкия интерес към вестниците, съвсем разбираемо, българските кандидат-купувачи бяха изтикани назад на опашката. Въпреки че аферата около продажбата на изданията се разпали неотдавна точно заради тях - в разни сайтове се появи информацията, че сегашните собственици Любомир Павлов и Огнян Донев продавали медийния си бизнес по bdquo;заръкаrdquo; на Бойко Борисов. Той ги бил заплашил, че ако не се оттеглят от четвъртата власт, обвиненията срещу тях в укриване на данъци щели да придобият формата на продължителни ефективни присъди.


Веднага, според същите писания, обаче се намериха купувачи - първо бяха свързани с Първа инвестиционна банка, чиито конци обаче дърпал лично Б.Б., и Румен Николов-Пашата. После пък Цеко Минев щял да финансира фирма на Петьо Блъсков, за да се върне на бял кон във вестниците, един от които той основа.


Друга версия на аферата запази ръководното място във вестникарската група за Венелина Гочева, която щяла да спасява Любомир Павлов и компания, тъй като била уплашена от нова смяна на собствеността. Каквото и да означава това.


Аферата по ldquo;Всички купуват ldquo;24 часаrdquo; и ldquo;Трудrdquo; продължи с внушението, че Павлов ldquo;врътналrdquo; Цеко Минев, т.е. ПИБ, тъй като давал само 30 млн. евро. Затова бившият шеф надзорник на Общинска банка си стиснал ръцете задкулисно с представители на един много голям и влиятелен Винпром (ldquo;Пещераrdquo;), който надул цената с още 2 млн. евро. Стигна се до безпрецедентната ситуация - от ПИБ официално да отричат да имат апетити към медийния бизнес и да напомнят какво е регламентирано от закона да извършва една банка, а именно - да не придобива активи, несвързани с финансовата им дейност. Въпреки това спекулациите и изкуственото нажежаване на евентуалната продажба продължават махленски да се оплитат в нови сюжети, като не се използват само досегашните главни герои, а се внасят и техни конкуренти и т.н. Единствената полза от това може би имат онези, които искат да си вдигнат цената, но със сигурност не вдигат цената на журналистическия труд.


Междувременно, докато българските и световните капитали се чудеха как да се влеят в ldquo;24 часаrdquo; и ldquo;Трудrdquo; и да се ритат по кокалчетата, изведнъж, запъхтян най-отпред на опашката от кандидати, се изтипоса Жозе Барозу. Шефът на Европейската комисия пристигна направо с метрото, чиито нови 11 километра току-що бил открил заедно с Бойко Борисов. ldquo;Откриването на новите километри на метрото в София са били маскировъчното му прикритиеrdquo;, цъкаха на опашката измамените купувачи и си скубеха косите. Не усетиха как от следващата мотриса изскочи и Борисов, за да пререже лентата и двамата с Барозу да нахлуят в Полиграфическия комбинат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във