Банкеръ Daily

Новини

За кого ще ритат ритнитопковците?

Новият сезон на Афутболна група е медийно затъмнен на този етап. Причината - футболните клубове не са доволни от цената, която им се предлага за тв правата. Освен това имат да взимат пари и от миналия сезон. Затова срещите между нашите футбольори щели да се играят само пред публиката на стадионите. За 2013-а пък се подготвя специална телевизия, която да предава елитните представления. И щяла да бъде платена! Чудя се обаче кой ще дава пари, за да я гледа?


Футболни драми извън терена ни се сервират в началото на всеки сезон. Клубовете и медиите се надлъгват до последно. Едните все обясняват, че приходите от телевизионни права са им крайно необходими, за да се развиват, а другите - че е криза и нямат пари, вместо основният им мотив да е качеството на предлагания футбол. Не разбирам много от този мъжки спорт, но в цял свят по-качественият продукт струва по-скъпо.


Ако миналото първенство бе предавано от БНТ и ТВ7, то за правата на новото наддават четири тв канала - БНТ, Нова тв, ТВ+ и ТВ7. И всеки казва - вземи ги ти! Българският футболен съюз иска мачовете да бъдат разпределени между възможно най-много медии. Но шефовете на клубовете мрънкат, че им се предлага много ниска цена. Тези, които не дават повече от милион лева, дори бяха обвинени в картелно споразумение. След като изкупели на безценица правата за срещите, щели да си ги препродават и така да избият първоначалното капиталовложение, оплакаха се собственици на тимове. Може да е странно, но за предстоящия сезон те са оценили телевизионната си стойност на цели 5 млн. лева.


В последните две години българският футбол беше ограбен от посредниците, които договаряха парите за правата. Тези хора навредиха на футбола. Има права и задължения, но нека бъде глобен този, който не си е изпълнил задълженията. Не можеш да глобяваш всички. Около 3 млн. ни дължат за последните години. Тези, които имаха интернет правата, също не ни платиха. Разбрах, че Вальо Михов си е взел парите, но клубовете останахме ограбени. Като не е добър продукт, заминавай у лево. Телевизиите ще предават бадминтон и сигурно пак ще печелят толкова, колкото от футбола. Догодина ще направим наша телевизия с абонаменти и който иска, ще гледа А група. Под 5 млн. няма да отстъпим. Отделно трябва да се преговаря за Купата на България. Смятаме, че заслужаваме тези пари, категоричен бе предводителят на Славия Венцеслав Стефанов.


Миналогодишният посредникЯ Валентин Михов също се включи в престрелката. От БФС му изпратили писмо, в което му предлагали той да направи оферта за стойността на тв правата, въпреки че от футболната централа се бяха заканили, че само те ще са посредници при продажбата. Михов определи това поведение като комично. Що се отнася до това, дали ще направя оферта, това може да се случи само при едно условие - ако получа официално извинение от всички, които ме плюят. Може да се направи реална оферта в рамките на 3-4 млн., но не и повече. И в това число ще влязат само мачовете от А група, без интернет, без купата на България и без Б група. Ако ми се извинят, ще им предложа оферта, която обаче не може да надхвърля 3.5 млн., максимум 4 млн., уточни Михов в интервю за спортен вестник.


Междувременно, докато от клубове и посредници хвърчат разни обвинения, шефът на БФС Борислав Михайлов оповести, че юристи проверявали опцията тимовете сами да си продават мачовете. Дотам се стигнало, след като отборите и медиите не могли да си стиснат ръцете. Тоест като едните не си стискат ръцете, федерацията се опитва да си измие своите. Повече от ясно е, че ако участниците в А група си направят собствена телевизия, тя няма да може да се издържа. Това не е Германия, където платената спортна Sky Deutschland изживява ренесансови години и е в основата на бума на футболния бизнес в страната. Медията на Рупърт Мърдок има четиригодишен договор, изтичащ догодина, за правата върху срещите от Бундеслигата на стойност 1.65 млрд. евро. Сега цел номер едно на тв канала е неговото удължаване, дори и ако трябва да се обедини с основния си конкурент в надпреварата Deutsche Telekom. Е, как в България, където всеки гледа да прецака другия, ще се случи това? И за кого в последна сметка ще ритат футбольорите?


Поне до редакционното приключване на броя казусът остана отворен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във