Банкеръ Weekly

Новини

Атентатът свари ДАНС без гащи

Има дни, в които не върви!


Припевът е от популярна песен, но е взет от житейската практика. В сряда (18 юли) на България не й потръгна. Първо цъфнахме на челни места в европейските новини с констатациите в доклада на Брюксел за отчайващото състояние на правосъдието ни. Докато премиер и министри ни поливаха с уверения, че Еврокомисията не ни гази, а ни гали, световният информационен поток се задръсти с новината за взривения автобус с израелски туристи на летището в Бургас. И настана бъркотия...


Управляващите временно и частично се отърваха от атаките за доклада и хукнаха към морето. И внесеният от опозицията вот на недоверие за провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи остана далеч от ушите им.


Нов ден - нов късмет, както се казва. Президентът Росен Плевнелиев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 26 юли. То не било заради атентата, а заради поетия от Плевнелиев ангажимент да събира съвета на всеки три месеца. Към предвиденото обсъждане на евродоклада обаче беше добавена извънредна точка. Чуйте само: Терористичният акт в Бургас - анализ на средата за сигурност; организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма; изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма.


Повечето от членовете на съвета са чисто политически лица. Плевнелиев е поканил и представители на службите, но сред тях няма човек от ДАНС (!?). А от името на тази структура и от закона, който урежда дейността й, следва тя да е водеща при защитата на националната сигурност. Парламентарната комисия, която трябва да я контролира, поискала от агентите повече информация. Но те отговорили, че трябва да приключи следствието (!?), за да кажат нещо. С това вместо да опровергае оценката на един партиен лидер, че е заварена по бельо, агенцията признава, че е спипана без гащи.


От вътрешния министър Цветан Цветанов пък узнахме, че службите нямат никаква засечена информация за предполагаема подготовка на терористичен акт и че оперативно интересни лица не са установени. А подобна информация гръмна в израелските и в българските медии още през януари. България беше шумно предупредена, че на нейна територия може да се очакват терористични актове срещу израелски туристи от страна на радикалната групировка Хизбула. Настояваше се изрично за засилена охрана именно на автобусите. Само дето ставаше въпрос за София, а не за Бургас. Иначе събитието само се отложи. Набрал скорост от евродоклада обаче, вътрешният министър отсече, че тази информация няма нищо общо с това, което се случи. А България не била мишена на взрива (!?), което съвсем трябваше да ни разведри.


Докато нашите спецслужби чакаха следователите да приключат огледа, за да им кажат нещо, израелското ръководство заяви в един глас, че това е работа на Иран и на Хизбула. И дори уточниха, че фундаменталистите си отмъщават за ликвидирането на военния им лидер Имад Мугние през 2008 година. Предупредени сме значи, и още как. Та през зимата управниците ни твърдяха, че израелските медии грешат, а сега - че явно не са грешали, но пък ни предупреждавали за друго (!?). Само дето е трудно да се повярва, че при близостта, която демонстрираме с Израел, важната информация не е предоставена в разширен обем на спецслужбите ни. И защо те чакат все наготово от ФБР, от ЦРУ и от Интерпол, в чиито регистри атентаторът май липсва, а не си ошетат къщата, че да ги захранят?!


Както каза един от управляващите, това може да се случи във всяка държава. У нас обаче пречките да се случи са почти илюзорни,нищо че сме технически готови за Шенген. Нито сме сигурни, че скенерите на летищата засичат взривни материали в багажа, нито че са достатъчно на брой, нито че живата охрана държи под око съмнителните. В метрото ни пък скенери изобщо няма, а двойките полицаи, които обхождаха влаковете, са вече отживелица. А при автобусните превози атрактивен за екипажа им е единствено обемът на багажа с оглед да се смъкне някой лев отгоре.


Както каза външният министър Николай Младенов, всички туристи в Република България са в безопасност и никой няма нужда да се притеснява за своята сигурност. Съвсем на място, нали? Ами ако не сме туристи, а просто живеем в тази държава?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във