Банкеръ Weekly

Новини

Гнили круши омазаха градината на ГЕРБ

Гнилите круши от дървото на ГЕРБ започнаха да капят. Събраните от кол и въже депутати на партията на Бойко Борисов взеха да дават фира на третата година от мандата си. Депутатът от Монтана Димитър Аврамов прослави достойно партията, дошла на власт на крилете на антикорупционни лозунги - той беше арестуван в дома си във вторник (17 юли) с 50 000 лв. подкуп и с обвинение за търговия с влияние. Заедно с него бе закопчан бивш служител на ГДБОП и едно криминално проявено лице.


Не че и до този момент нямаше съмнения доколко автентичен е блясъкът на доста от избраниците на Цветанов и Борисов, но толкова откровено рекетьорство като че ли никой не беше демонстрирал. Поне засега.


Рушветът бил засечен, когато служителка на рекетираната фирма го предава на получателите. Всъщност това е само първата вноска от поисканите от Аврамов 100 000 лв. и 3000 декара земеделска земя в село Стубел. На тази цена той се договорил с местен фермер, за да подпомага дейността му.


Пазарлъкът започнал в началото на миналия месец, когато две арендаторски фирми се спречкали за реколтата от блок с рапица в местността Жидовица в землището на село Стубел. Единият от земевладелците още тогава е подал сигнал до министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов и до директора на Националната служба Земеделие за нарушенията, направени от директорката на областната служба Земеделие в Монтана при разпределението на земята в Стубел. Според собственика на фирмата тя укрила документи за доброволната делба за землище Стубел, в която участва и свързаното с Димитър Аврамов дружество с ограничена отговорност Игал. Според Търговския регистър преди да е бил избран за депутат, Аврамов е притежавал 30% от акциите на Гала инвест холдинг АД, които след изборите е прехвърлил на съпругата си Илонка. Дружеството пък е собственик на 90% от капитала на Игал ООД, което е арендатор и наемател на земеделски земи. В официалните информации на Министерството на земеделието и храните през 2008-а Игал ООД е заявило 620.78 декара обработваеми площи, през 2009-а - 620 декара, но през 2010-а, те вече са станали 2231.13 декара.


Сегашният скандал не е първият, в който се забърква Аврамов. Миналата година Върховният административен съд го осъди да плати 5000 лв. глоба за допуснат конфликт на интереси. Той бе един от ходатаите за скандалните поправки в Закона за земеделските земи, които щяха да осигурят привилегии на арендаторите при закупуването на такива площи, но това пък на практика означаваше ограничаване на неприкосновеното конституционно право на собственост.


Тези дни пък стана ясно, че и това не е всичко. След ревизия на фирмите на Аврамов, направена от великотърновската структура на Националната агенция за приходите през лятото на 2011-а, е бил издаден ревизионен акт със сериозни нарушения. Става дума за афера за източване на ДДС в размер на 800 хил. лв. чрез фиктивен износ на зърно през морска граница. Разбира се, случаят е бил не само потулен, но са правени и опити задължението към хазната да бъде сериозно редуцирано, твърдят запознати със случая. Очевидно е, че данъчните служители не са били склонни да говорят много по този въпрос.


Странно защо министър Мирослав Найденов не е обърнал внимание на сигнала за нарушенията в земеделската служба в Монтана. Той определил описания по това време от местния вестник Конкурент скандал като проява на...балканските нрави.


Сбиването е станало на 3 юли, няколко часа преди да започне жътвата на рапицата. В сражението участвали служители на арендаторските фирми ЕТ Светослав Илчовски от Кнежа и ЕТ Екатерина Йорданова Мат-Гер от Вършец. Според запознати губеща от скандала останала фирмата Светослав Илчовски, въпреки че има редовно сключени договори със собствениците на земята, а другата фирмае въведена служебно във владение на спорната нива. Заповедта, с която им е предоставена земята, е на областната служба по земеделие и е била издадена през септември миналата година. Самият Илчовски по това време твърди, че ЕТ Екатерина Йорданова е подставена фирма на известния монтанчанин Даниел Ангелов - Данкера, чийто бизнессе заключавал в кражба на земи и на реколта, и то не само на определени хора, а на принципа, който им попадне. Стана ясно още, че Данкера и четиримата му гардове са били арестувани заради измама със зърно за 400 000 лв. през май 2011 година. На практика става дума за залог от 500 000 лв., каквато е и цената на засятата рапица.


В първите дни на скандала потърпевшият арендатор не искаше да се цитира името му, но в крайна сметка стана ясно, че това е Светослав Илчовски и че той е подал сигнала в ДАНС.


Народният избраник Аврамов поискал сериозното финансиране, за да осигури спокойствието на фирмата и да гарантира, че тя няма да има проблеми с областната служба и с кмета на селото при разпределянето на земята. Всъщност целта била да се ускори получаването на европейски субсидии, които фирмата имала да взема още за стопанската 2010-2011 година. Три милиона лева все още не са изплатени на Илчовски за 130-те хиляди декара, които обработва.


Пред местните медии (монтанския сайт novinitem.com.) човекът е казал: Митко (Димитър Аврамов) не искаше бизнеса ми, искаше парченце от него. Първоначално поиска около 3000 декара, които да му бъдат разпределени от областната дирекция Земеделие в Монтана. Фирмата Игал участваше в споразумението. Срещу съдействие да нямам проблеми с шефката на службата Земеделие и местната власт. Той поиска да му дам от земите, които съм наел от собствениците от селото, срещу 50 плюс 50 хиляди лева, плюс част от земята.


Главният прокурор Борис Велчев вече направи искане до председателя на парламента Цецка Цачева за сваляне на депутатския имунитет на Аврамов, за да продължат следствените действия срещу него. Според заместник градския прокурор на София -Роман Василев, монтанският народен избраник е провел многобройни срещи с бъдещите си пациенти, по време на които е осъществявал действия несъвместими със службата, т. нар. търговия с влияние. Наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова на този етап отказва да коментира досъдебното производство.


От политическа партия ГЕРБ се опитаха да изтрият срама от челото със светкавична реакция. В късна доба, веднага след ареста на Аврамов, Изпълнителната комисия е взела единодушно решението той да бъде изключен от партията. За да облекат в законова форма решението си, членовете на комисията са се позовали на чл.36 от устава й, в който става дума за аморално поведение или поведение, което уронва авторитета на политическата партия.


Късно снощи Изпълнителната комисия взе решение депутатът от ГЕРБ Митко Аврамов да бъде освободен от всички заемани постове в партия ГЕРБ и да бъде помолен да подаде оставка като народен представител. Единадесетчленове на Изпълнителната комисия бяха единодушни, макар че голяма част от колегите участваха в заседанието по конферентна връзка, съобщи членът на Иизпълнителната комисия на ГЕРБ Румен Иванов. Сметнахме, че с тези си действия той уронва авторитета на Политическа партия ГЕРБ и е недопустимо оставането му като народен представител и още по-малко - заемането на ръководни постове в партията, допълни още Иванов.


В четвъртък Народното събрание взе решение да прекрати пълномощията на депутата Аврамов, след като той доброзорлем подаде оставка. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете с апломб саморъчно написаното му заявление, сътворено веднага след като беше освободен след 24-часовия арест. Народните представители почти единодушно (125 депутати) гласуваха за. Само трима бяха против, а четирима се въздържаха.


Този акт на парламента развързва ръцете на държавното обвинение и то спокойно може да работи по случая и да му повдигне обвинение за търговия с влияние, тъй като Аврамов вече не се ползва с имунитет. Разбира се, казусът след това ще отиде в съда и макар че за такова провинение законът предвижда до шест години затвор, ще е цяло чудо, ако това се случи.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във