Банкеръ Weekly

Новини

Акушер-адвокат кюртира банките

В Щатите има един особен вид адвокати. Викат им адвокати линейки. Често те се договарят с хора от дъното на социалната стълбица, за да печелят заедно. Подучват например някой безработен наркоман да влезе в супермаркет с пълни бузи с вода, да я изплюе зад ъгъла, после да се хързулне на мокрия под и да си счупи нещо - пръст, ръка, крак - по негов избор. Адвокатът линейка случайно по това време е на местопроизшествието и директно снема данните. Завежда дело срещу собственика или управителя на магазина за средна телесна повреда поради престъпно нехайство или бездействие. Такива дела се печелят лесно. Но те си докарват десетки и стотици хиляди долари. Наградният фонд после се дели, примерно наполовина.


Затова в големите американски градове, като Ню Йорк например, има пълна забрана да се влиза в магазин с вода. Със сладолед и сандвич може, но не и с вода.


Все пак интересното предстои! За героизма на адвокатите линейки бързо се разчува. Те стават непримирими защитници на онеправданите. Близки и приятели на успешно защитените жертви започват да се редят на опашка пред офисите им. Какъв е ефектът от това?


ОТВАРЯНЕ НА ПАЗАРНА НИША С НЕМОРАЛНО ВИСОКА РЕНТАБИЛНОСТ.


Бледо копие на отвъдокеанския адвокат линейка у нас е пръкналата се неотдавна доморасла практика на защитничката на онеправданите български кредитополучатели. Тя се казва Веска Волева, адвокат от Софийската адвокатска колегия. Острие на атакуващата пледоария, крило за кредитните сиромаси, блестящ оратор по пресконференции, на които отчита дейността си пред обществото на цената на евтин пиар .


Лирическо отклонение: Попаднали веднъж в капана на банки измамници, които самоволно определят (и променят) условията за кредитиране, те (клиентите им - б. ред.) не могат да се измъкнат от него, докато са живи. Рекетьорите от паралелните фирми за събиране на вземания са още по-брутални - оставят човека гол и бос на улицата, след като са му съсипали и бизнеса, и домакинството. Затова казах, че самоубийствата, бягството в чужбина, тежките заболявания стават естествени спътници на заробващото банкиране в България.*


Това твърди Волева в епистоларен вид. Чувате ли как между редовете кани длъжници несретници да се обединят в единен фронт срещу банките измамници. Който тя да оглави с гола гръд като в картината Свободата води народа (La Liberte' guidant le peuple) на Йожен Дьолакроа.


Първото нещо, което направихме, след като защитничката Волева ни информира за съществуването на банки измамници, бе да попитаме БНБ кои са те. Оттам ни отговориха, че досега не са регистрирали такива, нито пък банковият надзор е установил някои от регистрираните трезори да е мутирал към измамност.


После попитахме и колеги на Волева споделят ли оценката, че банкирането в България е заробващо. Те отговориха, че банкирането си е банкиране, законова и свръхрегулирана дейност у нас. Но се усъмниха дали адвокатстването не може да бъде (понякога) заробващо. Те били чували, че хонорарите на адвокатите, охраняващи частен интерес на банкови длъжници, при успешно завършили дела превишавали от 10 до 20 пъти нормалната такса. Живи бонуси! Нормално за тази страна.


Пак лирическо отклонение:


Би било редно някой в държавата, отговорен за банковия надзор и спазването на законите, да се заинтересува най-после от практиките на рекет, лихвоимство и финансов терор, упражнявани върху българските граждани. И тъй като не виждам такъв интерес, апелирам още веднъж към ощетените потребители и данъкоплатци да се защитават сами - с всички достъпни легитимни средства.*Това също е мисъл на Волева.


Чак пък сами. Българинът предпочита да се сбие, да подпали, да напсува, но не и да се съди. Волева обаче стои пред него с отмаляла от протягане ръка: Така повелява законът, а аз съм негов мотивиран и посветен слуга!*


Посветен слуга? Да, на Мамон, древносирийския бог на богатството, който в Новия завет е символ на алчността.


Броени дни след като по християнски си дадохме прошка, можем да си помислим, че желанието да помогне е житейско кредо на тази дама. В първото си професионално битие тя е била акушерка, дори старша акушерка. Давала е живот, носела е щастие. Сега прави горе-долу същото - дарява светлина на банковия длъжник, оставен гол и бос на улицата. Вече като акушер-адвокат.


Тя го прибира, прави го свой клиент, печели дело, обогатява се. Подобно на американския си колега, тя ОТВАРЯ ПАЗАРНА НИША С НЕМОРАЛНО ВИСОКА РЕНТАБИЛНОСТ.


За това няма проблем - законов, пък и морален.


Моралният проблем обаче е в оспорването на морала от самото съществуване на банкирането, в оспорването на същината на тази дейност. Кредитоискател и банка се договарят свободно и какво е договорил бъдещият длъжник е също толкова негова работа, колкото изборът на семеен партньор, на партия или на фен клуб. С натрапването на обществото на собствената си особа адвокат Волева сякаш крещи: длъжникът е мърльо, а кредиторът - измамник.


Не се съмняваме, че адвокат Волева е напълно наясно как да заобикаля наказуемото деяние рушене на доверието в банковата система. Но трябва да й напомним, че подобно кюртиране на банките, дори и от един досега напълно неизвестен акушер-адвокат, може да им навреди.*Цитатите са от публикация на Веска Волева, озаглавена: КРИМИНАЛНО БАНКИРАНЕ: ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ЗАРОБВАНЕ НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИ


(Из моите адвокатски досиета)

Facebook logo
Бъдете с нас и във